Lifestyle

Izrael namjerava zabraniti prodaju životinjskog krzna


Izrael namjerava da zabrani kupovinu i prodaju životinjskog krzna, osim u posebno odobrenim slučajevima, izjavila je izraelska ministrica za zaštitu životne sredine Gila Gamlijel.

Ona je rekla da je upotreba kože i krzna u modnoj industriji nemoralna.

Zbog industrije krzna ubija se stotine miliona životinja širom svijeta, u šta su uključeni neopisiva okrutnost i patnja“, poručila je Gamlijelova.

Iz izraelskog Ministarstva za zaštitu životne sredine saopšteno je da će se dozvole upotrebe krzna ubuduće razmatrati pod posebnim ograničenim kriterijumom.

Međunarodna grupa za zaštitu životinja PETA pozdravila je potez Izraela, koji je na putu da postane prva država u svijetu koja je zabranila kupovinu i prodaju životinjskog krzna. Ranije su to samo učilili pojedini gradovi u SAD i Sao Paulo u Brazilu.

BBC piše da trenutno svako ko želi da kupi ili proda krzno mora da preda zahtjev za dozvolu, ali da će to prema novim pravilima biti dozvoljeno isključivo u slučajevima kada se radi o naučnom istraživanju, obrazovanju, obuci ili zbog religije i tradicije.

Izuzetak će vjerovatno predstavljati velika ultraortodoksna zajednica u Izraelu, čiji članovi često nose tradicionalne šešire od krzna. Vjeruje se da je taj običaj preuzet od naroda istočne Evrope.

Svako ko prekrši zakon u Izraelu mogao bi biti novčano kažnjen maksimalno u iznosu od 22.000 dolara ili zatvorom u trajanju od godinu dana.

Srna