IT i Tehnologija

Hyundai najavljuje ulazak u segment letećih automobila


Hyundai najavljuje ulazak u potpuno novi segment tržišta letećih automobila odnosno letećih taksija koji bi služili prvenstveno za gradski prijevoz, ali bi veće letjelice omogućavale i letenje između gradova.

Hyundaijeva jedinica urbane mobilnosti očekuje ulazak na to novo tržište u 2028. godini. Vjeruju u eksploziju potražnje zbog velikog broja gradova s prometnim gužvama.

Analitičari Morgan Stanleya procjenjuju kako će nove usluge letećih automobila odnosno taxija do 2040. godine doseći vrijednost od 2,9 biliona dolara u optimističnoj varijanti, a u najlošijem scenariju vrijedit će oko 615 milijardi.

Trenutačno su prepreke u razvoje novog biznisa nedorečena regulativa i pitanja sigurnosti. Ostaje, primjerice, otvoreno pitanje kakva će dozvola biti potrebna za upravljanje novim tipovima letjelica. Nova pravila i infrastruktura potrebni su kako bi osigurali da ne dolazi ometanja vazdušnog i helikopterskog prometa.

Hyundai je u Las Vegasu na sajmu potrošačke elektronike već predstavio koncept svog letećeg automobila kojeg je razvio u suradnji s Uberom. Očekuje se da će kompanije poput Ubera osigurati pilote za upravljanje letećim taksijima, sve dok letjelice ne postanu autonomne oko 2035. godine.