Novosti

Lindov: Potrebna i opravdana cjelovita rekonstrukcija tunela Crnaja


Profesor na sarajevskom Fakultetu za saobraćaj i komunikacije Osman Lindov izjavio je da je potrebna i opravdana cjelovita rekonstrukcija tunela Crnaja na dionici magistralnog puta M17 Konjic-Jablanica.

“Tunel Crnaja je u veoma lošem stanju koje prerasta u segment potpunog zatvaranja ako se nešto ne uradi i to je stanje koje traje već 15 godina. U prošlom periodu se više puta “probalo” sanirati stanje, ali to je bilo “krpljenje rupa”, a ne rekonstrukcija. Znači, potrebna je i opravdana cjelovita rekonstrukcija”, kazao je Lindov za Fenu.

Naglasio je da je neophodno napraviti sveobuhvatnu pripremu i osigurati adekvatnu regulaciju saobraćaja sa minimalnim potpunim obustavama saobraćaja, što podrazumjeva poseban sistem regulacije i osiguranje alternativnih trasa u blizini tunela.

Lindov smatra da bi bilo optimalno da se gradi nova cijev, a da saobraćaj ne bude obustavljen i da ide kroz postojeću cijev, te da nakon izgradnje ova postojeća cijev ostane za saobraćaj u slučaju nužde (saobraćajna nezgoda, radovi u tunelu i drugo).

Alternativni pravci koji bi služili za preusmjerenje saobraćaja, kako je dodao Lindov, morali bi biti adekvatni i sa što manjim gubitkom vremena i troškova transporta.

Fena