IT i Tehnologija

Samsung Wind-Free™ klima uređaji – rješenje za sva godišnja doba uz minimalne troškove


Klime odavno nisu uređaji koji se koriste isključivo za rashlađivanje u vrelim ljetnim danima, već posjeduju i dodatne funkcije prečišćavanja vazduha, odstranjivanja vlage, ali i grijanja.

Iako su efikasnije od uobičajenih grijnih uređaja, jer toplotu ne proizvode već koriste vanjsku, postoji zabrinutost da, zbog neprekidnog rada, može doći do veće potrošnje električne energije i emisije štetnih gasova.

Zaposleni u kompaniji Samsung Electronics kontinuirano prave energetski efikasne uređaje koji ne štete okolini, a jedan od njih je i Wind-Free™ klima zasnovana na Digital Inverter Boost tehnologiji.

Tokom rada, vanjska jedinica konvencionalnih klima uređaja koristi kompresor sa fiksnom brzinom okretanja, koji se često uključuje i isključuje. Takav ciklus rada crpi dosta energije, a stvara i odstupanja u temperaturi. Kako bi korisnicima pomogao da smanje utrošak energije, Samsung je kreirao kompresor zasnovan na Digital Inverter Boost tehnologiji, koji samostalno prilagođava broj obrtaja u minuti i održava upotrebu energije na najefikasnijem nivou”, stoji u saopštenju Samsunga.

U poređenju sa konvencionalnim grijnim tijelima, klime sa inverter tehnologijom su energetski efikasnije, zahvaljujući kompresoru koji može da uspori ili ubrza i smanjuje potrošnju struje do 77 posto. Pored toga, kolebanja temperature su manja, a usljed smanjene akumulacije toplote, ne može doći do pregrijavanja prostora, kao što je to slučaj kod radijatora ili akumulacionih peći. Jedan od savjeta za najoptimalniju upotrebu klima uređaja sa inverter kompresorom je da se ne isključuju i da se temperatura podesi između 24 i 25°C.

Kako bi računi za struju bili niži, Samsung Wind-Free™ klima uređaji primjenjuju inovativnu tehnologiju senzora pokreta koja detektuje kada korisnici nisu u prostoriji, te shodno tome smanjuje ili povećava jačinu rada.

Koristeći vještačku inteligenciju, pamti prethodna podešavanja, kao što su vrijeme rada, vanjska, zadata i temperatura prostorije, eliminišući potrebu za dodatnim podešavanjima i štedeći vrijeme i energiju.

Klimu je moguće koristiti i na daljinu uz SmartThings aplikaciju za pametne telefone, koja korisnicima omogućava da u potpunosti automatizuju sistem klimatizacije u domu.