Tema u fokusu

Integra Inženjering: Ostvarićemo zacrtane planove za ovu godinu


Firma Integra inženjering već godinama uspješno i pozitivno posluje u oblastima visokogradnje, niskogradnje, proizvodnje građevinskih materijala, ugostiteljstva, informacionih tehnologija te u oblasti poslova fizičko-tehničke zaštite.

Društvo je osnovano 1999. godine u Banjoj Luci i u početku je bilo usmjereno na poslove visokogradnje. Vremenom su, prateći kretanja na tržištu, proširivali oblast svog djelovanja, jer su, kako je u razgovoru za Poslovne novine kazao direktor firme Milan Joka, fleksibilnost i pravovremeno reagovanje važni faktori njihovog poslovnog uspjeha.

“Poslovne aktivnosti realizujemo na prostoru Bosne i Hercegovine i Srbije. Zajedničko ovim tržištima je manjak preduzetničke poslovnosti i sve ozbiljniji problem manjka kvalifikovane radne snage. Bh. tržište je specifično po skupom novcu kao posljedici slabih domaćih banaka i po prisustvu veoma snažnih građevinskih kompanija iz različitih krajeva svijeta. Sa jedne strane, njihovo prisustvo nas primorava da budemo produktivniji i konkurentniji, dok se, sa druge strane, stvara utisak da je sve manje prostora za domaće kompanije, a trebalo bi biti suprotno s obzirom na reference, iskustvo i tehnički kapacitet“, kazao je Joka.

Prethodna 2019. godina je za firmu Integra inženjering, kako kaže Joka, bila stabilna i uspješna. Pored radova koji su se odvijali ugovorenom dinamikom, zaključili su ugovore i na duži period. Prošle godine su završili obnovu objekta i u njemu otvorili butik hotel „Integra“ koji daje novu i upečatljivu dimenziju turističkoj ponudi Trebinja.

“Ove godine smo planirali, pored ispunjavanja ugovornih obaveza, proširiti proizvodnju dijabaza u novom pogonu. Ova investicija od oko 1,5 miliona eura je važna ne samo za nas već i za susjedne države, jer se radi o rijetkoj stijenskoj masi potrebnoj za izgradnju autoputeva, željezničkih pruga i sličnih zahtjevnih struktura. Vjerujemo da ćemo, pored svega, ostvariti zacrtane planove za ovu godinu“, istakao je Joka.

Najznačajniji projekti na kojima su do sada radili su stambene zgrade u Banjoj Luci. Investitor su i djelimično izvođač radova na Poslovnom centru „Integra“, jednom od simbola današnje Banje Luke. Uslijedili su poslovi izgradnje poslovnih objekata kao što su Osnovni i Okružni sudovi u Banjoj Luci, Opštinski sud u Tuzli i Kantonalno tužilaštvo i Opštinski sud u Tuzli, kao i već pomenuti hotel „Integra“ u Trebinju. Izgradili su i niz specijalnih objekata, kao što su dva centra za operativnu kontrolu saobraćaja na autoputevima, stanicu za naplatu putarine u Doboju, naplatne kućice na autoputu Banja Luka – Gradiška i slično.

Kada je u pitanju pandemija koronavirusa, Joka kaže da su u od samog početka ovom problemu pristupili organizovano i sistematično. Održali su dobar nivo poslovnih aktivnosti, posebno u građevinarstvu.

“Aktivnosti se odvijaju sporije i uz povećane troškove poslovanja. Najviše nam je pogođeno poslovanje u oblasti ugostiteljstva, dok će IT oblast ojačati zbog novih zahtjeva i poslovnih prilika koje se otvaraju. Rezultati poslovanja ove godine će nužno uticati na sadržaj poslovnih aktivnosti sljedeće godine. Prioritet nam je da održimo dinamiku radova na već započetim poslovima, kao što je izgradnja dijela objekata na autoputu na Koridoru Vc kod Doboja, dovodnom tunelu za buduću hidroelektranu „Dabar“, izgradnji zatvorenog bazena u Trebinju i hotela u Banjoj Luci, čije otvaranje planiramo za kraj ove ili početak sljedeće godine“, zaključio je Joka.

Poslovne novine