Novosti

Ericsson uvodi 5G u Britaniji


Švedski Ericsson u srijedu je objavio da ga je telekomunikacijski gigant i jedna od vodećih svjetskih kompanija za pružanje komunikacijskih usluga BT (ranije British Telecom) odabrao za nabavku 5G radio opreme u Londonu i drugim većim gradovima u Velikoj Britaniji.

To se događa nakon što je britanska vlada odlučila blokirati Huawei iz pete generacije mobilnih mreža. Potez je preokret u odnosu na prethodnu odluku da se kineskom tehnološkom gigantu dozvoli “non-core” oprema i znači da će britanski provajderi morati u potpunosti ukloniti Huaweievu opremu iz svoje infrastrukture do 2027. godine, izvještava CNBC.

Ericsson je objavio da će pružiti usluge povezivanja kupcima BT-ove EE mobilne jedinice u Londonu, Edinburghu, Belfastu i Cardiffu, upravljajući s oko 50% ukupnog 5G prometa grupacije. Ranije ove godine, kompanija je potpisala ugovor s najvećim mobilnim operatorom Velike Britanije za izgradnju osjetljivih “temeljnih” dijelova svoje 5G infrastrukture.

“Nakon što smo već izabrani za partnera u 5G temeljnom poslovanju, drago nam je što ćemo ojačati odnos ovim sporazumom koji će BT-ovim korisnicima pružiti visoke performanse i osigurati 5G u većim gradovima Velike Britanije”, rekao je izvršni direktor Ericssona Borje Ekholm u izjavi.

Inače, Ericsson je jedan od najžešćih Huaweijevih rivala u utrci za razvoj mrežne infrastrukture 5G.