Tržišta i finansije

Bosnalijek tržišno fokusiran na lijekove protiv kašlja, prehlade i alergija


Najveća domaća farmaceutska kompanija, Bosnalijek Sarajevo, povećala je udio u trenutnoj maloprodajnoj vrijednosti lijekova protiv kašlja, prehlade i alergije (peludna groznica) u BiH, navodi Euromonitor.

Bosnalijek je povećao tržišno učešće dijelom fokusirajući se na niže, posebno na antihistaminike/lijekove protiv alergija, gdje je lansiranje novih proizvoda doživjelo uspjeh, potaknuto sve većim brojem alergija u zemlji”, navodi analitička kuća.

Ipak, na tržištu pomenute kategorije proizvoda u BiH dominiraju međunarodni proizvođači predvođeni kompanijom GlaxoSmithKline Plc, budući da oni čine glavninu regionalne proizvodnje potrošačkog zdravlja.

Te kompanije bile su i najaktivnije u pogledu marketinških aktivnosti u 2020. godini, posebno u TV oglašavanju, primjećuje Euromonitor.

Trenutna vrijednost lijekova protiv kašlja, prehlade i alergija (peludna groznica) u maloprodaj, usporit će se donekle tokom 2020. godine.

Euromonitor ocjenjuje da će Covid-19 biti glavni faktor toga, jer su ograničenja kretanja tokom proljeća usporila širenje prehlade i gripe među lokalnim stanovništvom.