Tržišta i finansije

Nafta ponovo jeftinija zbog novih zatvaranja


Na svjetskim tržištima cijene nafte prošle sedmice oštro su pale jer se trgovci plaše da će mjere evropskih zemalja protiv koronavirusa izazvati usporavanje oporavka ekonomija, a time i potražnje za ‘crnim zlatom.

Cijena barela na londonskom tržištu prošle je sedmice potonula 10,3 posto, na 37,46 dolara, dok je na američkom tržištu barel pojeftinio 10,2 posto, na 35,79 dolara.

Pad cijena blizu najnižih nivoa u pet mjeseci posljedica je ponovnog uvođenja restriktivnih mjera usmjerenih na suzbijanje koronavirusa.

Kako u drugom valu širenja koronavirusa bilježe rekordni rast broja novozaraženih, mnoge evropske zemlje, među kojima Francuska, Njemačka i Engleska, ponovno uvode strože mjere za suzbijanje virusa, što će usporiti oporavak ekonomija, a time i potražnje za naftom.

U aprilu su zbog koronakrize cijene nafte potonule na najniži nivo u posljednjih 20-ak godina. No, kasnije su nadoknadile velik dio tih gubitaka, zahvaljujući velikim fiskalnim i monetarnim poticajnim mjerama u najvećim svjetskim ekonomijama, što je potaknulo oporavak ekonomsk aktivnosti, a time i potražnje za naftom.

Daljnje kretanje cijena nafte ovisit će ponajviše o tome koliko će se brzo svjetska ekonomija, a time i potražnja za naftom oporavljati od koronakrize.

Hina