Novosti

Njemački gigant zbilježio rekordnu proizvodnju u Tešnju


Da vrijeme krize zbog pandemije ne mora značiti i pad poslovnih aktivnosti potvrđuju u kompaniji Mann Hummel u Tešnju. Godinu u kojoj bilježe rast poslovnih aktivnosti završavaju i s usaglašenim kućnim kolektivnim ugovorom koji će uposlenima osigurati materijalnu i pravnu sigurnost.

Oko 700 radnika kompanije Mann Hummel iz Tešnja su na kolektivnom godišnjem odmoru, nakon što su, uprkos svim izazovima rada u uvjetima panedmije, uspjeli ostvariti zadati poslovni cilj.

“Kad je u pitanju promet, ove godine postići ćemo rekord, a to je cifra od 40 miliona eura. Nama su išle u korist određene okolnosti na tržištu. Dok je konkurencija bila spora i nije reagovala na pravi način, mi smo bili dovoljno hrabri i prihvatili smo taj izazov i reagovali smo na najbolji. Preuzeli određeni dio tržišta “, kaže Mahmut Galijašević, generalni direktor MANN+HUMMEL BA.

Devedeset pet posto proizvodnje Mann Hummela se plasira na ino tržište, a ova kompanija je među izvoznicima koji će ostvariti pravo na subvenicije iz federalnog budžeta. Ciljana podrška je dobro došla, no poslovnom sektoru od presudne su važnosti ozbiljne reformske promjene.

“Moramo rasteretiti poreze i doprinose na rad, to je jedan način kako ćemo da zadržimo ljude u BiH. To je nešto što se mora prije svega uraditi kako bi kompanije zadržale svoju konkurentnost na tržištu, a s druge strane bili konkurentni i kada je u pitanju tržište rada” naglasio je Galijašević.

Poslovni rast je, ističu u upravi, rezultat posvećenosti svih uposlenika zadatim ciljevima. To baš i nije česta situacija u domaćim uvjetima, kao što nije uobičajeno da takve rezultate prate i odgovarajućna poboljšanja materijalnih prava radnika. U toj kompaniji potpisan je kućni kolektivni ugovor za narednu godinu, satnica i dodaci za rad u turnusu su povećani, dogovorena je isplata 13 plaće i regresa.

“Taj kolektivni ugovor je po vrsti i po obimu prava jedan od boljih kolektivnih ugovora u našem okruženju. S obzirom na to da se radi o firmi iz metalskog sektora gdje situacija nije baš onakva kakva bi trebala biti, ovo je svakako jedna pozitivna vijest i dokaz da uspješnog poslodavca nema bez zadovoljnih radnika “ , istakao je Kenan Mujkanović, predsjednik Sindikata metalaca ZDK-a.

U konkretnom slučaju, kolektivnim ugovorom definirana je izrada nove sistematizacije, što je, smatraju u Sindikatu Mann Hummela, i važnije od konkretnih materijalnih davanja.

“Ustanovili smo da je sistematizacija bila malo previše radikalna i gruba, da tu postoji obim posla koji se povećao i mi ćemo formirati tim koji će od aprila, poslije prvog kvartala da vidi gdje su ti problemi i da iste prebaci u grupu više “ , naveo je Muhamed Bašić, predsjednik Sindikata MANN+HUMMEL BA.

To će biti važan korak za uposlene u ovoj kompaniji i dodatni razlog da se zalažu za njen dalji rast. A da je i u ovom trenutku to poželjan poslodavac potvrđuje i podatak da su na konkurs za prijem 50 radnika dobili više od 500 prijava, javlja FTV.

Podsjetimo da je kompanija u rukama istoimenog njemačkog giganta.