Novosti

BiH mijenja zakon kako bi stala u kraj “divljim” prevoznicima


Bosna i Hercegovina je nakon brojnih apela javnih prevoznika odlučila da se smiluje i krene u borbu protiv nelojalne konkurencije koja godinama “na divlje” hara po lokalnim i međunarodnim drumovima.
Ovaj problem je posebno došao do izražaja u vrijeme pandemije virusa korona, gdje je usljed brojnih zabrana i ograničenja došlo do pada u broju putnika, a samim tim i prihoda onih preduzeća i prevoznika koji posluju u skladu sa zakonom.

Naime, Ministarstvo komunikacija i prometa BiH spremilo je izmjene Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu, kojima će konačno pokušati da zavede red u ovoj oblasti.

Uspješno otkrivanje divljih prevoznika do sada se uglavnom zasnivalo na saradnji sa putnicima.

U procesu dokazivanja morao je postojati dokaz o plaćenoj usluzi, karta kod putnika ili njegova izjava da je platio prevoz. Često ispektori nisu imali na osnovu čega da djeluju pa su im ruke bile vezane.

Međutim, novim zakonskim rješenjem dokazivanje bi trebalo biti veoma lakše, jer se nadzornim organima daju nova ovlaštenja i smjernice preko kojih će se utvrđivati i sankcionisati nelegalni prevoznici.

Tako će na primjer svako ko ne posjeduje odobrenje za tu vrstu prevoza, a više puta mjesečno ide sličnom maršutom preko graničnog prelaza i najmanje jednom sedmično pređe granicu u dolasku i odlasku, smatrati nelegalnim prevoznikom.

Takođe, pažnja će se obraćati i na putnike, gdje će se tražiti veza između njih i vozača, kako bi se otklonila sumnja da se prevoz vrši u nekomercijalne svrhe. U slučaju da se oni ne budu mogli povezati na bilo koji način, postojaće osnov za djelovanje.

Vozač bez dozvole za prevoz putnika biće kažnjen od dvije do pet hiljada maraka i sve do okončanja postupka biće isključen iz saobraćaja što do sada nije bio slučaj.

Obrazlažući predložene izmjene, u resornom ministarstvu kažu kako su bili prinuđeni da reaguju jer je u proteklom periodu stigao veliki broj pritužbi onih prevoznika koji legalno posluju.

“Kontrolom i nadzorom već godinama se pokušava spriječiti ovaj nelegalni prevoz putnika, koji za posljedicu može imati blokadu legalnog obavljanja ovog prevoza te dovesti u pitanje opstanak prevoznika koji rade na način propisan Zakonom i izvršavaju svoje obaveze u pogledu plaćanja svih finansijskih obaveza. Nažalost, i pored svih preduzetih aktivnosti ovaj problem ne jenjava te je Ministarstvo pripremilo Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o međunarodnom i međuentitetskom drumskom prevozu kojim će se propisati jasno postupanje u slučaju utvrđivanja obavljanja prevoza suprotno Zakonu, te izricanje sankcija za nedozvoljeno postupanje”, kažu u ministarstvu.

Direktor banjalučkog “Autoprevoza” i predsjednik Skupštine udruženja saobraćaja i veza u Privrednoj komori Republike Srpske Dejan Mijić, pozdravlja predložena rješenja koja ocjenjuje kao korektna.

“Međutim, nadležni organi su i prije imali njega imali dobru osnovu da djeluju, a rezultati su na žalost izostali. Zbog svega su međunarodni prevoznici su dovedeni u jako teško stanje, ali je ipak većina zadržala radnike”, kaže Mijić za CAPITAL.

Dodaje i kako su divlji prevoznici u međunarodnom prevozu do sada poprilično lako izbjegavali sankcije.

“Kada zaustavite vozača sa osam putnika on kaže kako su mu to sve komšije i rodbina. Sada kada dva ili više puta u određeno vrijeme bude išao istom trasom smatraće se da je bio na linijskom prevozu. U takom prevozu morate imati određene dozvole, ovlaštenja, prijavljene radnike i slično a oni to nemaju zbog čega će biti u problemima”, kazao je Mijić.

(Capital.ba)