Novosti

Rekordan broj vakcinisanih građana


“Završili smo tri sedmice kampanje ‘Povratak u život’ s divnim vijestima”, objavio je Edelstein na Twitteru u nedjelju, istaknuvši da je milion i 817.000 od 9,2 miliona izraelskih stanovnika primilo prvu dozu cjepiva Pfizera i BioNTecha.

Izrael je cijepio 20 posto stanovništva u tri sedmice otkad je pokrenuo kampanju cijepljenja protiv koronavirusa, najveću u svojoj povijesti, izjavio je izraelski ministar zdravstva Yuli Edelstein.

Premijer Benjamin Netanyahu i Edelstein prvi su primili drugu dozu u subotu u bolnici Sheba nedaleko od Tel Aviva.

Netanyahu i njegov ministar zdravstva dobili su prvu dozu 19. decembra, obilježivši početak masovne kampanje kojom je Izrael postao zemlja s najviše cijepljenih protiv covida-19.

Vlada želi cijepiti sve stanovnike starije od 16 godina do kraja januara.
S dnevnim brojem slučajeva koji je narastao na oko 8000 otkako je ublažen drugi ‘lockdown’ u oktobru, Izrael je u četvrtak postrožio već treće zatvaranje u zemlji, piše Hina.

U međuvremenu su u Izraelu otkrivene prve četiri zaraze južnoafričkim sojem koronavirusa, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Izrael je zabilježio ukupno 3645 smrtnih slučajeva povezanih s covidom-19 otkako se novi koronavirus pojavio u zemlji prije gotovo godinu dana.