Novosti

Nova prilika za dobijanje bespovratnih sredstava iz Challenge fonda


Privredni subjekti sa područja Bosne i Hercegovine i Švedske šesti put mogu aplicirati za bespovratna sredstva iz Challenge fonda. Javni poziv otvoren je do 12. februara 2021. do 16.00 sati.

Raspoloživi fond za ovaj poziv je oko 420.000 eura.

– Sredstva su namijenjena privrednim subjektima sa inovativnim idejama, proizvodima ili uslugama koje mogu dovesti do smanjenja nezaposlenosti, povećanja konkurentnosti i održivog društveno-ekonomskog razvoja u BiH – navodi se u saopćenju Sarajevske regionalne razvojne agencije (SERDA).

Za potencijalne korisnike iz kategorije startupa, koji su registrovani najmanje šest mjeseci, predviđen je maksimalni iznos granta do 10.000 eura, dok korisnici iz kategorije mikro, malih i srednjih preduzeća do 250 zaposlenih, koji obavljaju djelatnost duže od dvije godine, mogu računati na podršku u maksimalnom iznosu do 30.000 eura.

– Aplikanti moraju osigurati i minimalno vlastito učešće od 50 posto ukupne vrijednosti predloženog projekta, čija realizacija ne može biti kraća od tri mjeseca niti duža od šest mjeseci – saopćeno je.

Sve pristigle prijave bit će ocijenjene u skladu sa tri osnovna kriterija – inovativnost, izvodljivost i održivost poslovne ideje i društvena korist.

Prilikom evaluacije, prednost imaju vlastite inovacije privrednih subjekata u odnosu na nabavku gotovog inovativnog rješenja proizvoda ili nabavljene tehnologije, koje će doprinijeti razvoju novog proizvoda, usluge ili procesa na tržištu, te imati širu društvenu korist.

– Za dodjelu bespovratnih sredstava iz Challenge fonda na prethodnih pet poziva prijavljeno je 2574 aplikacija. Do sada je implementirano 89 projekata koji su podržani sa oko 1,816.000 eura, a u toku je implementacija još 70 projekata. Ukupni rasploživi Challenge fond je oko 3,9 miliona eura – saopćeno je iz SERDA-e.

Challenge fond uspostavljen je u okviru projekta Challenge to Change koji finansijski podržava Švedska agencija za međunarodni razvoj i saradnju Sida, a provode ga Sarajevska regionalna razvojna agencija SERDA i Razvojna agencija Republike Srpske. Partner u projektu je i region Ostergotland, Istočna Švedska.