Industrija

UIO BiH postaje certifikacijsko tijelo za digitalni potpis: Uskoro carina bez papira


Prevoznici iz BiH od ljeta će mnogo brže i jeftinije stizati do krajnjeg odredišta jer 1. jula ove godine počinje primjena carine bez papira.

Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH bi u prvom kvartalu 2021. godine, kako su istakli, trebalo da postane certifikovano tijelo za izdavanje digitalnog kvalifikovanog potpisa, prije svega za obveznike indirektnih poreza, a onda i za ostalu poslovnu zajednicu.

Podsjetili su da od 1. jula počinje primjena novog Zakona o carinskoj politici, koji podrazumijeva carinu bez papira.

Kako bi dokumenti iz carinskih postupaka imali pravnu valjanost, potrebno je da budu ovjereni digitalnim kvalifikovanim potpisom. Zato će svi carinski obveznici koji učestvuju u postupcima provoza robe morati prvi da imaju novi digitalni kvalifikovani potpis, jer će od 1. jula takvim potpisom ovjeravati svoje dokumente u postupcima prevoza”, kazali su u UIO BiH, izvjestio je Glas Srpske.

Dodali su da to znači da će se uskoro početi sa podnošenjem zahtjeva UIO za dobijanje digitalnog kvalifikovanog potpisa.

Novi kompjuterizovani prevozni sistem (NCTS), odnosno carine bez papira, prvih godinu dana će se primjenjivati na nivou BiH, nakon čega bi zemlja trebalo da postane i članica Konvencije na međunarodnom nivou. Početak primjene NCTS-a poslovnoj zajednici u BiH značiće ubrzanje svih carinskih procedura i smanjenje troškova“, pojasnili su u UIO.