Novosti

Direktor FIPA-e Milica Marković razgovarala sa direktorom Razvojne agencije Srbije


-Dogovoreno potpisivanje Memoranduma o saradnji i zajedničke aktivnosti na regionalnoj promociji i privlačenju investicija iz Srbije u Bosnu i Hercegovinu

Direktor FIPA-e Milica Marković je 26.januara 2021.godine u Beogradu održala sastanak sa direktorom Razvojne agencije Srbije (RAS) gdinom Radošem Gazdićem.

RAS je vladina organizacija koja nudi širok spektar usluga, uključujući podršku direktnim ulaganjima, podsticaj konkurentnosti i promociju izvoza, kao i sprovođenje projekata koji imaju za cilj poboljšanje ekonomskog ugleda Srbije.

Gđa. Marković je predstavila aktivnosti na kojima je FIPA angažovana s ciljem predstavljanja investicijskih potencijala BiH. Tom prilikom je inicirala zajedničke aktivnosti koje se odnose na promociju regiona, te dodatna privlačenja ulaganja iz Srbije u BiH, koja je trenutno treća zemlja investitor u BiH.

Marković i Gazdić su dogovorili zaključivanje Memoranduma o razumijevanju izmeđ FIPA-e i RAS-a, nakon što ga odobri Predsjedništvo BiH.

Takođe je razgovarano o planovima Američkog investicijskog fonda DFC koji je otvorio kancelariju u Beogradu krajem prošle godine iz koje će pokrivati i Bosnu i Hercegovinu i region i njihovoj kreditnoj i garantnoj shemi i proizvodima za kompanije.

FIPA će uskoro organizovati i sastanak sa direktorom kancelarije DFC-a u Beogradu kako bi razgovarali o planovima za BiH, ponudi za bh. kompanije i privlačenju ulaganja iz SAD-a.