Novosti

Koliko zaista košta život u Njemačkoj?


Ivan Lovrić porijeklom iz Hrvatske, koji već neko vrijeme sa svojom porodicom živi i radi u Njemačkoj, na svom YouTube kanalu objavio je video u kome je između ostalog objasnio koliko iznose mjesečni troškovi četvoročlane porodice u Njemačkoj. On je detaljno objasnio i pobrojao mjesečne troškove, koji iznose između 2.700 i 2.800 eura.

Najveći trošak koji možete imati u Njemačkoj, ukoliko nemate svoju nekretninu je definitivno cijena iznajmljivanja stana ili kuće”, priča Lovrić i dodaje da u njegovom slučaju to iznosi 1.150 eura (četvorosobni stan), u koje ulaze režije poput parkinga, grijanja ili tople vode.

Za razliku od brojnih njemačkih mjesta, njemu odnošenje smeća nije uračunato u cijenu iznajmljivanja stana, pa i to mora da plati oko 21 eura mjesečno.

Struja se također plaća odvojeno, i ta stavka ga mjesečno staje 65 eura.

Internet plaća 35 eura (brži protok), ali neke pakete je moguće dobiti za 15 do 20 eura mjesečno (u zavisnosti od operatera i brzine protoka)

Zatim, takozvani GEZ (koji se može uporediti sa našom pretplatom za televiziju i radio), u Njemačkoj su svi u obavezi da plaćaju. Ima stanodavaca, koji preuzimaju te troškove i ubrajaju ih u stanarinu, ali su veoma rijetki.

Ta dažbina srećom nije poskupljivala u posljednje vrijeme, a Ivan i njegova porodica za to plaćaju 17,5 eura mjesečno.

U videu je detaljnije objasnio da se to najčešće automatski odbija s računa svaka tri mjeseca.

Ivanova porodica u Njemačkoj pretplate za mobilne telefone mjesečno plaća u prosjeku oko 60 eura ( tri telefona).

Takođre, za osiguranja mjesečno izdvajaju oko 52 eura.

Što se tiče džeparca za djecu, mjesečno starijem djetetu daje oko 50 eura, a za školsku kartu za prijevoz oko 35 eura, dok su za mlađe dijete zbog situacije sa kovidom i online nastavom troškovi posljednjih mjeseci bili znatno manji.

Za aktivnosti poput sporta godišnje izdvajaju 70 eura, odnosno oko šest eura mjesečno što nije velika stavka.

Za hranu, kozmetiku i hemiju mjesečno im odlazi oko 600 eura, a za gorivo između 200 i 250 eura .

Što se tiče osiguranja (za dva automobila), s obzirom na to da voze kola koja spadaju u manje potrošače godišnje plaćaju 1.300 eura, a porez za oba staje oko 100 eura. Servisiranje u prosjeku košta oko 500 eura, ako nema nepredviđenih troškova i kvarova.

To znači da ukupno sa gorivom, servisima i osiguranjima mjesečno na auto odlazi oko 450 eura.

Na garderobu u prosjeku mjesečno odlazi 100 eura, a na slobodne aktivnosti (bioskop, ručak, piće, izlaske vikendom) daju oko 150 eura mjesečno.

Kaže da su u posljednje vrijeme zbog situacije sa virusom i ti troškovi bili niži.

Podsjeća da nemaju psa, i da ako bi imali ljubimca i za njega morali da plaćaju godišnji porez.

Kada je Lovrić u snimku na YouTube kanalu pobrojao sve troškove ispada da na kraju sveukupno njegova porodica mjesečno potroši između 2.700 i 2.800 eura.

Izvor: BIZLife