Novosti

Tvrde da su napravili uređaj koji toplotu tijela pretvara u struju (VIDEO)


Ljudsko tijelo može da posluži kao baterija za električne uređaje, otkrili su naučnici iz Kine i SAD, koji su napravili uređaj koji toplotu ljudskog tijela pretvara u električnu energiju.

Uređaj može da se nosi kao prsten, narukvica ili na drugi način, ali tako da dodiruje kožu. Energija koju generiše dovoljna je za pokretanje pametnog sata ili nekog sličnog gedžeta.

Novi uređaj je fleksibilan, sam se popravlja kada je oštećen, može da se reciklira i ne mora da se dopunjava strujom iz električne mreže, objavljeno je u naučnom časopisu “Science Advances”.

Riječ je o minijaturnom termoelektričnom generatoru koji koristi ljudsko tijelo kao biološku bateriju.

Baterija za električne uređaje vremenom se troši i mora da se promijeni. Naš uređaj, međutim, može da se nosi bez prestanka“, kaže jedan od konstruktora uređaja Đianliang Šao, profesor na Univerzitetu Kolorado.

Želja naučnika je da ovakvi uređaji zamijene baterije na električnim aparatima koje ljudi nose sa sobom, ističe on.

Novi uređaj može da generiše oko jednog volta električne energije po kvadratnom centimetru kože. Prema procjeni naučnika, uređaj u obliku narukvice mogao bi da generiše oko pet volti struje dok čovjek hoda, mnogo više nego baterije u mnogim satovima, prenosi “Sputnjik”.

Kada osoba trči ili vježba, njeno tijelo se zagrijava, a tu toplotu hladi vazduh. Termoelektrični generatori u bliskom kontaktu sa ljudskim tijelom mogu da iskoriste tu toplotu, koja bi inače bila izgubljena“, kaže Šao.

On dodaje da snaga takvog generatora može biti povećana kombinovanjem više uređaja. Osnovu uređaja čini elastični materijal polimin, u kog su ugrađeni tanki termoelektrični čipovi povezani metalnim provodnicima.

Prema objašnjenju naučnika, novi uređaj je veoma otporan na spoljne uticaje i može sam da se popravlja, kao biološko tkivo. Na primjer, ukoliko se pokida, prekinuti dijelovi se spoje i blago pritisnu da bi ponovo “srasli”.