Novosti

Evo koliko je Srbija pomogla RS-u u eurima


Od septembra 2017. do decembra 2020. godine, Vlada Republike Srbije doznačila je Republici Srpskoj 73.700.000 eura.

Republika Srbija do sada je Republici Srpskoj odobrila 11 donacija koje se realizuju posredstvom Ministarstva finansija, a najvećim dijelom usmjerene su za realizaciju kapitalnih projekata u opštinama i gradovima RS-a, kao i jedinicama lokalne samouprave u FBiH s većinskim srpskim stanovništvom“, rečeno je za Srnu u Vladi manjeg bh. entiteta.

Od septembra 2017. do decembra 2020. godine, Vlada Republike Srbije doznačila je Republici Srpskoj 73.700.000 eura. Od ukupnog iznosa doznačenih donatorskih sredstava, prema odlukama Vlade RS-a, za finansiranje projekata izdvojeno je 38.237.083 eura, za druge namjene 15.457.575 eura i za podršku budžetu RS u 2020. za saniranje posljedica izazvanih pandemijom virusa korona 20.000.000 eura“, naveli su iz Vlade RS-a.

S ciljem što adekvatnije i transparentnije upotrebe donatorskih sredstava u RS-u, provedeno je niz aktivnosti, počevši od donošenja odluka na sjednicama Vlade RS-a o prihvatanju donatorskih sredstava Vlade RS-a i finansiranju konkretnih projekata, definisanja procedura i načina realizacije projekata, zaključenja sporazuma o realizaciji projekata sa svim nosiocima projekata te realizacije odobrenih projekata.

Sva sredstava Vlade RS-a koriste se na transparentan način. Nosioci projekata redovno obavještavaju Ministarstvo finansija o aktivnostima po projektima te dostavljaju potrebnu ugovornu dokumentaciju i dokumentaciju za plaćanja po projektima“, naglasili su iz Vlade RS-a.

Ova donatorska sredstva odobravaju se u okviru mehanizma saradnje po Sporazumu o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između RS-a i Republike Srbije, a s ciljem izgradnje i jačanja odnosa Srbije i RS-a.

Iz Vlade RS-a naglašavaju da su u skoro svakoj opštini i gradu u RS-u projekti ili već realizovani ili je njihova realizacija u toku te da su izgrađeni ili rekonstruisani objekti poput vrtića, sportskih dvorana, igrališta, zdravstvenih ustanova…