Novosti

Šta bi moglo da se dogodi ako tvorac bitcoina bude otkriven ili proda svoj ulog od 30 milijardi dolara


Kompanija Coinbase u četvrtak je objavila dokumente za svoj izlazak na Nasdaq berzu direktnom kotacijom.
Ova platforma za digitalno trgovanje u svojoj prijavi je kao faktor rizika navela tvorca bitkoina, Satoši Nakamota – riječ je o pseudonimu koji koristi osoba ili grupa ljudi koji su stvorili najpopularniju kriptovalutu, piše Insajder.

Ako bi bio otkriven identitet autora, to bi moglo prouzrokovati pad cijena bitkoina, navodi se u prijavi Coinbasea, prenosi Bankar.me.

Takođe se kao značajna pominje i Nakamotoova lična zaliha bitkoina, koja ukupno iznosi više od milion novčića. Tokom februara je jedan bitkoin vrijedio i više od 50.000 dolara.

Nakamoto bi mogao negativno uticati na Coinbase, saopštila je kompanija, i destabilizovati cijelo tržište kriptovaluta ako bi tvorac odlučio da prenese svoje bitkoine, čija se vrijednost procjenjuje na više od 30 milijardi dolara.

Kreator bitkoina je bio prvi koji je ikada kopao (rudario) kriptovalutu, a Nakamotov ulog u digitalnoj valuti čini skoro 5 posto cjelokupnog tržišta bitkoina, jer postoji samo 21 milion bitkoina koji se mogu iskopati.

Vrijednost bitkoina je u velikoj mjeri vođena tendencijama deflacije. Ako bi 1,1 milion bitkoina bio pušten na tržište, cijena digitalne valute bi gotovo sigurno pala, ističe Insajder.

Slično tome, bitkoin je pohvaljen zbog svoje decentralizovane prirode. Iza valute ne stoji nijedna institucijia ili pojedinac. Ako bi Nakamoto bio razotkriven, to bi valutu stavilo pod jedan entitet, što bi moglo obeshrabriti trgovce koji su je kupovali zbog njene decentralizovanosti.