Novosti

FIPA u Turskoj potpisala važan sporazum s Uredom za investicije: Povezivanje privrednika dvije zemlje


U cilju pružanja podrške razvoju investicione saradnje između BiH i Turske, stvaranja povoljnih uslova za poboljšanje ekonomske saradnje, te uspostavljanja direktnih kontakata između poslovnih krugova u dvije zemlje, jučer je u Ankari Agencija za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) potpisala Memorandum o saradnji s Uredom za investicije pri Predsjedništvu Republike Turske.

Institucije su se obavezale da će osigurati razmjenu javno dostupnih informacija iz sfere privrede, kao i uspostavljanje saradnje s organizacijama iz poslovnog okruženja obje zemlje, te organizaciju prezentacija o mogućnostima ulaganja.

Radit će zajednički na promociji potrebnih investicija i stvaranju klime koja će dovesti do ulaganja, pružat će informacije o investicionim aktivnostima koje realizira investitor, te će zajednički učestvovati u investicionim projektima.

Takođe, povezivat će privrednike s ciljem uspostavljanja saradnje između poslovnih organizacija, radit će na poboljšanju poslovnog okruženja i sarađivati na promociji i organizovanju posjeta na visokom nivou, vladinih institucija, privatnih i javnih preduzeća i drugih relevantnih institucija.

Potpisivanje Memoranduma o saradnji s navedenim Uredom omogućit će značajniju promociju mogućnosti bh. privrede na tržištu Turske, značajnije predstavljanje projekata za investiranje, te više zajedničkih susreta privrednika obje zemlje s ciljem intenziviranja ekonomske i investicione saradnje.