Novosti

Sinkro pokrenuo inicijativu za nabavku vakcina protiv COVID-19


Direktor Sinkra iz Sarajeva Omar Kuštrić pokrenuo je inicijativu da vlasnici privatnih kompanija u BiH kupe vakcine protiv korona virusa za svoje radnike.

 

Zaposlenici su, uglavnom, ljudi mlađe dobi i dok oni dođu na red za vakcinisanje, mnogi će se zaraziti, odsustvovati sa posla i širiti zarazu, a dugoročne posljedice bolesti još ne znamo“, naveo je na svom Facebook profilu Kuštrić, direktor firme Sinkro.

Imamo 520 radnika, 520 života, životnih priča. Kroz razgovor smo došli na ideju da bi možda to bilo interesantno pokrenuti, da se bar osjećamo da nešto radimo, da na neki način doprinosimo”, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Alma Kuštrić, menadžerka za ljudske resurse u kompaniji “Sinkro”.

 

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacija BiH naložila je 16. marta nabavku vakcina protiv COVID-19 , te je naložila entitetskom Zavodu za javno zdravstvo da sa firmom Medimpex d.o.o potpiše ugovor za nabavku 500.000 Sputnik V vakcina.

Ta vakcina nema dozvolu Svjetske zdravstvene organizacija (WHO) i Evropske agencije za lijekove (EMA).

 

Od četiri ponuđača koji su poslali dokumentaciju za nabavku vakcina protiv COVID-a 19, samo je kompanija Medimpex dostavila kompletnu do roka koji je istekao u utorak, 16. marta u 16 sati, saopšteno je iz Vlade Federacije BiH.

Ugovorom treba definirati da ponuđač garantuje dobro izvršenje posla, da je količina prvog kontingenta najmanje 100.000 vakcina, a rok za njegovu isporuku tri radna dana od dana potpisivanja akreditiva“, navodi se u saopštenju Vlade.

 

(Depo.ba)