Novosti

Uvođenje finansijske pismenosti kao obavezni školski predmet


Nakon održane učeničke debate “Trebaju li banke biti društveno odgovorne: da ili ne?” guverner Hrvatske narodne banke (HNB) Boris Vujčić rekao je da se razina finansijske pismenosti u Hrvatskoj poboljšava ali da još nije zadovoljavajuća. On je preporučio uvođenje finansijske pismenosti kao obaveznog školskog predmeta

Debata je održana u povodu obilježavanja Svjetske sedmice novca, a HNB po peti put organizirao u saradnji s Hrvatskim debatnim društvom.

Poredeći istraživanja iz 2016. i 2019. godine ostvaren je određen napredak u finansijskoj pismenosti, ali i dalje mladi do 29 godina imaju najnižu razinu finansijske pismenosti.

Vujčić je rekao da je finansijska pismenost bitna zbog pitanja kao što su štednja, trošenje novca, ulaganje ili podizanje kredita, a riječ je o životnim odlukama koje će manje-više svako morati donositi.

Kada je riječ o temi učeničke debate, Vujčić je kazao da banke trebaju biti društveno odgovorne, ali da je važnije pitanje kako definirati društvenu odgovornost, do kuda ona ide i u kojem trenutku može eventualno doći u konflikt s ciljevima banaka kao firme koje rade za maksimizaciju prihoda odnosno eventualnog profita svojih dioničara.

Ministar Vujčić je u pogledu društvene odgovornosti banaka naveo da se može razgovarati o stvarima kao što su donacije, podrške pojedinim udruženjima i projektima, tema njihove društvene odgovornosti se može tematizirati i u kontekstu finansiranja “zelenih” projekata, kao i brige o svojim zaposlenicima, u smislu uslova rada, spolne jednakosti, politike plata i sl.

Viceguverner HNB-a Bojan Fras rekao je da se obilježavanjem Svjetske sedmice novca nastoji aktualizirati i osvijestiti značaj finansijske edukacije i povećati svijest o potrebi unaprjeđenja finansijske pismenosti.

“Financijska edukacija je komplementarna tema onome čime se mi u HNB-u bavimo”, rekao je Fras te napomenuo da se u HNB-u svake godine za učenike i studente organiziraju različiti moduli i radionice na temu finansijskog opismenjavanja.

(tportal.hr)