Novosti

Svjetska banka: Ekonomije u usponu porast će 3,6 posto


Svjetska banka u novom ažuriranom izvještaju objavila je da su ekonomije u usponu i zemalja u razvoju u regiji Evrope i Centralne Azije, te da će ove godine ostvariti rast od 3,6 posto, zahvaljujući oporavku izvoza i stabilizaciji cijena industrijskih proizvoda.

Umjeren rast u 2021. godine uslijedit će nakon pada od 2,0 procenta prošle godine, do kojeg je došlo zbog poremećaja uzrokovanih pandemijom korona virusom.

Ekonomski pad je bio manji nego što se očekivalo zbog oporavka Turske, koji je bio snažniji od predviđenog, i otpornosti Rusije, kao dvije najveće privrede u toj regiji.

Najteže su pogođene privrede koje u velikoj mjeri zavise od usluga i turizma, imajući u vidu da su mjere socijalnog distanciranja i ograničenja kretanja dovele do trajnijeg slabljenja.

Očekuje se da će stopa regionalnog rasta dostići 3,8 posto u 2022. godini, kako efekti pandemije budu postepeno slabili, a trgovina i investicije ubrzavale rast.

Budućnost zavisi i od pandemije.

Ukoliko borba s pandemijom potraje duže nego što se očekuje, ovakvi izgledi su ipak veoma neizvjesni i rast može biti niži, dodaje se u izvještaju.

(aljazeera.net)