Novosti

Colangeli: Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije


Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) imenovala je Matea Kolanđelija (Matteo Colangeli) za novog direktora za region Zapadnog Balkana i za direktora kancelarije u Srbiji.

On je zadužen za poslovanje EBRD-a u Albaniji, Bosni i Hercegovini, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i Srbiji, a biće baziran u kancelariji u Beogradu, saopštilo je danas predstavništvo EBRD-a u Srbiji.

Počev od 17. maja 2021. godine, Kolanđeli će preuzeti funkciju od Žužane Hargitai, koja je imenovana za generalnog direktora EBRD-a za Centralnu Aziju.

Kolanđeli je izjavio da je veoma ponosan što je preuzeo ovu funkciju, te da je odlučan u jačanju poslovanja ove banke u regionu.

Bićemo fokusirani na oporavak privrede nakon pandemije Covid-19 i zajedno sa našim partnerima, radićemo na izgradnji zelenijih, inkluzivnijih i digitalizovanih privreda na Zapadnom Balkanu“, rekao je on.

Kolanđeli, koji je po nacionalnosti Italijan, započeo je karijeru u EBRD-u u sjedištu u Londonu 2005. godine na poziciji bankara. Magistrirao je na Londonskoj školi za ekonomiju i političke nauke.

EBRD u svom saopštenju podsjeća da je investirala 1,3 mlrd EUR u Zapadni Balkan, te da su prioriteti banke u regionu jačanje privatnog sektora, promocija tranzicije ka zelenoj ekonomiji, jačanje transportne povezanosti unutar regiona i sa susjednim evropskim zemljama.

(eKapija.ba)