Novosti

EU projekti: 3.51 miliona KM pomoći bh. poljoprivrednicima


16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM od čega će projekt EU4AGRI finansirati 3,51 milion KM.

Europska unija je podržala investicije 16 bosanskohercegovačkih firmi, obrta i zadruga s ukupno 3,51 miliona KM bespovratnih sredstava.

Na javni poziv za dodjelu bespovratnih sredstava za podršku investicijama u prerađivačke kapacitete i marketing poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, koji je bio otvoren od 30. jula do 30. septembra 2020. godine, pristigle su ukupno 74 prijave od kojih je njih 16 ispunilo propisane uslove.

Ovih 16 odabranih projekata predstavilo je investicije vrijedne ukupno 7,05 miliona KM od čega će projekt EU4AGRI finansirati 3,51 milion KM.

Javni poziv je bio otvoren za firme, obrte i zadruge koja se bave preradom poljoprivrednih proizvoda ili proizvodnjom prehrambenih proizvoda i upisani su u registar klijenata kod nadležnog ministarstva ili institucije, i koja u vlasničkoj strukturi imaju manje od 25% javnog kapitala ili glasačkih prava tog javnog kapitala i nisu članica holdinga.

Svaki podnositelj prijave mogao je aplicirati za bespovratna sredstva u iznosu od 60,000 do 300,000 KM (bez PDV-a), te je morao osigurati vlastito sufinansiranje od minimalno 35% ukupnog iznosa predložene investicije.

Projekat EU4AGRI će i u budućnosti nastaviti sa podrškom poljoprivredno-prehrambenom sektoru u BIH.
EU4GRI je vrijedan 20.25 miliona eura i finansira ga Europska unija s 20 miliona eura, a sufinansiraju sa 250.000 eura i provode UNDP i Češka razvojna agencija (CzDA).

Korisnici koji su ispunili kriterije javnog poziva su: MADI d.o.o. Tešanj, Mljekara PAĐENI d.o.o. Bileća, VIMAR GROUPE d.o.o. Visoko, ŽUVELA – HB d.o.o. Stolac, Kuća prirode d.o.o. Sarajevo, Ognjište d.o.o. Banja Luka, ZP KOMERC Bijeljina, ZR KLANICA SARA Brod, Meggle Mljekara d.o.o. Bihać, MLIN PAVLOVlĆ d.o.o. Bijeljina, Ml TULUMOVlĆ d.o.o. Laktaši, VELVET TRADE d.o.o. Vogošća, MI Semko d.o.o Visoko, Ajdin-Trade d.o.o Visoko, ĐURIĆ d.o.o. Modriča i Voćar d.o.o. Brčko.

(Bljesak.info)