Novosti

Više od 2 miliona eura granta ide za projekte vodosnabdijevanja u Jajcu i Zvorniku


Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara Vjekoslav Bevanda potpisao je sa potpredsjednikom Evropske investicijske banke (EIB) Ljiljanom Pavlovom dva ugovora o grantu EU koji se odnose na projekte vodosnabdjevanja u Jajcu i Zvorniku.

Bevanda je rekao da se za Opštinu Jajce iz fondova EU izdvaja 1,5 miliona eura granta, a za Grad Zvornik 595.000 eura čime se podržavaju već započeti postojeći projekti.

Prema planu projekata, koji su već u toku, sredstva iz granta za Jajce biće utrošena za izgradnju i ulaganje u vodosnabdijevanju na desnoj obali rijeke Vrbas, od izvora Resnik, te izgradnju sedam malih postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda.

Predviđeno je da se na drugom projektu uz ova grant sredstva okonča izgradnja sistema za vodosnabdijevanje “Lokanj-Pilica” i izgradnja malog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda za naselje Tabanci u Zvorniku.

Potpisivanju  sporazuma, koja je organizovana putem video-lika zbog epidemiološke situacije izazvane virusom korona, prisustvovo je i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Bevanda je istakao da će grantovi, koje je obezbijedila EU za ova dva projekta, biti implementirana putem EIB i alocirana na Federaciju BiH i Republiku Srpsku.