Novosti

UPFBiH traži hitnu kontrolu zakonitost isplate naknada uposlenicima javne uprave


Iz Udruženja poslodavaca Federacije BiH smatraju zahtjev Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBIH za isplatu troškova prevoza i za vrijeme rada od kuće u vrijeme pandemije, nemoralnim, nekolegijalnim, nekorektnim, ali i nezakonitim.

U UPFBiH ističu da već decenijama ne postoji solidarnost zaposlenih u javnoj upravi sa uposlenicima u realnom sektoru.

Ovoga puta su iz Samostalnog sindikata državnih službenika i namještenika u organima državne službe, sudskoj vlasti i javnim ustanovama u FBiH vrlo jasno demonstrirali da u fokusu njihovog rada nije interes članstva, nego pojedinaca i interesnih grupa.

Pitanje za predsjednika ovog Sindikata Samira Kurtovića i članove ovog sindikata je „da li je moralno i kolegijalno zahtijevati isplatu naknada za prevoz za uposlenike u javnoj upravi koji su radili od kuće, jednako kao i za ljekare, policajce, vatrogasce koji su svakodnevno na svojim radnim mjestima i na terenu“.

Kolektivnim ugovor je definirano da se nakanda isplaćuje za stvarne troškove prevoza, tako da ako radnik nije koristio prevoz ne može ni ostvariti naknadu za te troškove.

UPFBiH poziva nadležna tužilaštva, inspekcijske organe i urede za reviziju da kontroliraju trošenje javnih sredstava za isplatu različitih naknada.