Novosti

Nakon 13 mjeseci FlyBosnia nastavlja redovne letove


FlyBosnia planira sljedećeg mjeseca nastaviti s redovnim međunarodnim letovima iz Sarajeva za zemlje Zaljeva. Očekuje se da će ovaj avioprijevoznik početi s letovima za Dohu u Kataru, a onda slijede Rijad, Gassim i Jeddah u Saudijskoj Arabiji, Manama u Bahreinu te Kuvajt.

Tokom ljeta će obavljati i čarter letove za Egipat i Tursku.

Posljednji put je aviokompanija redovne letove obavljala u martu 2020. godine, prije početka pandemije koronavirusa a nedavno je preuzela mlazni avion Airbus A320 sa 180 sjedišta i najavila daljnji rast flote s istim tipom aviona, javlja portal Ex Yu Aviation News.

Bliski Istok je jedno od najprometnijih tržišta sarajevskog aerodroma. Prije pandemije koronavirusa, 2019. godine, 95.990 putnika letjelo je indirektno između ove regije i glavnog grada Bosne i Hercegovine u jednom pravcu.

Tokm te godine, osim indirektnih letova, sarajevski aerodrom bio je povezan sa Kuvajtom, Rijadom, Džedom, Gassimom i Dohom i direktnim letovima.

Ovog ljeta FlyBosnia neće biti sama u održavanju operacija između Zaljeva i Sarajeva. Usluge će također obavljati Flydubai, Air Arabia i flynas. Qatar Airways, koji je obavljao letove do glavnog grada Bosne i Hercegovine prije pandemije, obustavio je letove na ovim linijama do daljnjeg.

Aviokompaniju FlyBosnia je osnovala Saudijska Arabija Al Shiddi Group, koja je osnovana 1975. godine sa poslovima u različitim oblastima, uključujući građevinarstvo, nekretnine, poljoprivredu i turizam. Saudijski konglomerat djeluje u Bosni i Hercegovini od 2006. godine i najveći je arapski investitor u zemlji.