Novosti

Raste interes bh. dijaspore za investiranje u BiH: Najavljene investicije i pokretanje proizvodnje do kraja 2021.


Početkom aprila održan je prvi Biznis Forum organizovan za predstavnike poslovne bh. dijaspore, bh. poduzetnika, lokalnih zajednica, relevantnih ministarstava, privrednih komora i udruženja iz oblasti metalskog sektora i pratećih industrija. Online Biznis Forum je organizovan u sklopu projekata „Dijaspora za razvoj“ (D4D), koji  je projekat Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice Bosne i Hercegovine (BiH) i Vlade Švicarske, u partnerstvu sa UNDP BiH i IOM BiH, a u saradnji sa Sarajevskom regionalnom razvojnom agencijom SERDA i partnerskim općinama. Nakon mnogobrojnih b2b sastanaka, najavljene su i nove zajedničke investicije između bh. dijaspore i bh. poduzetnika.

Jedna od novih investicija je pokretanje novih fabrika u BiH. Dr. Samir Vildić, direktor kompanije BPI, kao predstavnik bh. dijaspore, zajedno sa partnerima iz dijaspore, otvorio je još jednu firmu u našoj zemlji pod nazivom TIC (Tuzla International Company) koja djeluje u nekoliko segmenata.

 

U toku ove godine je planirano pokretanje proizvodnje u BiH za preko 200 proizvoda koji će se plasirati u 8 država u regionu. Fabrika će se otvoriti na području općine Živinice koja, sa izrazito razvijenom infrastrukturom, omogućava jednostavno pokretanje biznisa i kao takva predstavlja pravi magnet za investitore. Pored pokretanja proizvodnje za firmu Wieberr u planu je proizvodnja solarnih panela za MIR-Solar“, navodi dr. Vildić.

Sljedeći Online Biznis Forum i b2b sastanci sa bh. dijasporom na temu „Potencijali i perspektive investiranja u poljoprivredu i proizvodnju hrane u BiH“ najavljeni su za 19. maj 2021. godine sa početkom u 10h. Cilj je da se predstave potencijali za ulaganje bh. dijaspore u poljoprivredni sektor i proizvodnju hrane, prezentiraju uspješne priče dosadašnjih investitora, te da se kroz individualne b2b sastanke podrže bh. poduzetnici i predstavnici bh. dijaspore u kreiranju novih partnerstava.