Novosti

Bosnalijek započeo izvoz u Irak: Prva isporuka u vrijednosti više od pola miliona maraka


Kompanija Bosnalijek iz Sarajeva uspješno je realizirala prvi izvoz svojih lijekova u Irak, jedno od najvećih tržišta na Bliskom istoku.

Vrijednost prvih isporuka prelazi iznos od pola miliona maraka, a u saradnji sa partnerima iz Iraka dogovoren je nastavak registracije i novih proizvoda što će osigurati dodatni obim, ali i vrijednost izvoza u narednom periodu.

Generalni direktor Bosnalijeka Nedim Uzunović istakao je kako Bosnalijek nastavlja sa uspješnom realizacijom svojih ambicioznih razvojnih planova, koji uključuju i dodatno pozicioniranje i širenje na svjetskim tržištima.

Bosnalijek posluje i izvozi svoje proizvode u više od 20 država na tri kontinenta. Sretni smo što smo ovom broju dodali i Irak. Ovim izvozom, proširili smo poslovanje u ovoj regiji te nakon Iraka ubrzo kreće izvoz u Kuvajt i Katar, a uporedo s tim očekujemo početak registracije naših lijekova u Saudijskoj Arabiji, Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Omanu i Bahreinu”, poručio je Uzunović.

U sklopu prve isporuke na tržište Iraka plasirani su farmaceutski proizvodi za različite indikacije, odabrani iz grupa proizvoda sa djelovanjem na kardiovaskularni, nervni, lokomotorni, respiratorni sistem i metabolizam (antidijabetici).

U narednom periodu očekuje se i dodatno proširenje portfolia za plasman na ovo tržište, a u fokusu će biti proizvodi Lysobact, za liječenje grlobolje i Enterofuryl za liječenje dijareje.