Novosti

Nestlé predstavio planove za održivo poslovanje u BiH


Danas je održano druženje s novinarima „Nestlé – održivost na djelu!“, na kojem su predstavljene novosti i aktivnosti koje najveća prehrambena kompanija na svijetu poduzima kako bi doprinijela ostvarenju ciljeva strategije održivog razvoja do 2030. godine na lokalnom nivou. Područja djelovanja odnose se na inicijative za odgoj zdravijih generacija, razvoj životnih zajednica s naglaskom na zapošljavanje i bolju zapošljivost mladih, te očuvanje i zaštitu okoliša.

Novosti koje smo uveli u 2021. godini vrlo su dobro prihvaćene, što možemo vidjeti na primjeru SMARTIES asortimana, koji je odsad u 100% reciklabilnom papirnatom pakiranju. Pored kontinuiranog rada na asortimanu naših proizvoda, podršku lokalnim zajednicama pružamo i u vidu donacija, koje smo ove godine pružili za ubrzavanje procesa vakcinacije u BiH u iznosu od 100.000 CHF“, kazao je Milan Dukić, voditelj prodaje kompanije Nestlé u BiH.

Transformacija prema održivosti zahtijeva radikalne akcije u cijelom Nestlé lancu vrijednosti, od prelaska na obnovljive izvore energije u tvornicama i uredima, preko traženja inovativnih rješenja za pakiranje proizvoda, pa sve do saradnje s dobavljačima i poljoprivrednicima na osiguranju održivog sistema hrane.

Naša je misija transformirati složen prehrambeni sustav. Želimo da kvalitetna, održiva hrana bude jednostavna – od načina na koji hrana dolazi do našeg tanjura do načina na koji se priprema i konzumira, gdje god se nalazili. Želimo pomoći ljudima da svakodnevno kuhaju svježu hranu koju vole i u čiju kvalitetu vjeruju“, izjavila je Renata Matusinović, izvršna direktorica kategorije hrane za tržište Jugoistočne Evrope.

Zajedničkim naporima, kompanija nastavlja da radi na podizanju svijesti o važnosti brige za okoliš i većoj aktivaciji industrije po ovom pitanju, kao i s investicijama za bolju, zdraviju i održivu budućnost.