Novosti

Banjaluka postaje centar kibernetičke bezbjednosti u regionu


U Banjaluci je u ponedeljak, 24. maja, potpisan memorandum o razumijevanju između Vlade Republike Srpske i izraelske kompanije Elta Systems s ciljem uspostavljanja sajber akademije koja će obučavati i osposobljavati studente za sticanje znanja i vještina u oblasti kibernetičke bezbjednosti.

Memorandum su potpisali ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srpske Srđan Rajčević i direktor Sajber sektora za marketing i poslovni razvoj kompanije Elta Systems iz Izraela Roi Šapošnik.

Rajčević je rekao da o značaju potpisivanja memoranduma govori i opšta statistika na svjetskom nivou, koja kaže da će u ovoj godini potreba za profilima iz kibernetičke bezbjednosti biti oko 3,5 miliona izvršilaca.

Potrebe na jedinstvenom digitalnom tržištu EU su također ogromne, a riječ je o 400.000 radnih mjesta, što dovoljno govori kolika je potražnja na evropskom i svjetskom nivou za profilima u ovoj oblasti“, izjavio je Rajčević novinarima u Banjaluci.

On je naglasio da se potpisivanjem memoranduma dobija dobra osnova za nastavak saradnje Vlade Republike Srpske i kompanije Elta Systems, a sve radi osnivanja prve sajber akademije ne samo u Srpskoj i BiH, već i u regionu.

Nama je cilj da Banjaluka postane centar kibernetičke bezbjednosti i ove vrste IT industrije. U tu svrhu planiramo da u saradnji sa partnerima iz Izraela organizujemo i osnujemo sajber akademiju koja će iz godine u godinu produkovati profile ove vrste“, rekao je Rajčević i naglasio da, o kakvoj kompaniji je riječ, dovoljno govori činjenica da državu Izrael prati reputacija “sajber nacije”.