Tema u fokusu

Alžan Soldić: Uskoro novi boom razvoja aplikacija za sve platforme putem jednog alata


Za kompaniju QSD d.o.o. Mostar, specijaliziranu za razvoj mobilnih aplikacija za Android, kao i iOS, najveći postignuti uspjeh u 2020. godini bio je predstavljanje njihove aplikacije na godišnjoj WWDC manifestaciji koju organizira Apple.

QSD je jedna od prvih kompanija u BiH, koja se prije desetak godina posvetila razvoju mobilnih aplikacija, dok danas njihove aplikacije na svjetskom tržištu dosežu od million do čak 100 miliona korisnika.

Prema riječima Alžana Soldića, direktora QSD-a, fokus njihovog djelovanja je na razvoju ranih startupa, kojima treba omogućiti održivost na nesigurnom tržištu startupa.

Broj aplikacija koje budu predstavljene na godišnjoj manifestaciji WWDC je veoma malen i ponosni smo što je naš startup ograničenih financijskih mogućnosti, doživio ovakav uspjeh i prestigao globalne kompanije i njihove proizvode. Ovime se QSD upisao u listu malobrojnih kompanija sa ovoga područja, čiji proizvod se pojavio na takvoj prestižnoj manifestaciji velikih projekata u kojima se koriste upravo ova native rješenja“, kaže Soldić.

Koji je fokus djelovanja Kompanije?

QSD je kompanija specijalizirana za razvoj mobilnih aplikacija za Android i iOS, gdje vodimo cijelu tehničku stranu projekta, od planiranja do programiranja. Počeli smo 2010. godine kao skupina inženjera-programera specijaliziranih za razvoj mobilnih aplikacija, a od 2015. godine smo postali tim sposoban realizirati cijelu tehničku stranu projekta. Fokus našeg djelovanja je razvoj ranih startupa, gdje nam je glavni cilj napraviti startup koji će postati jedan od 10% startupa koji se uspiju održati na tržištu.

Lista naših završenih projekata seže preko 230. U te projekte spadaju projekti podrške komunikacijskom sloju Uber aplikacije, projekt mobilne aplikacije za pametne strojeve američke firme Craftsman, te nebrojeni projekti za rane startupe. Još prije 11 godina glavni fokus poslovanja su nam bili startupi. Ovo je bio hrabar potez jer 90% njih nikada ne uspije otići dalje od tzv. MVP faze (verzija 0.1 softvera). Unatoč ovim nepovoljnim statistikama, uspjeli smo napraviti više malih čuda. Tako smo jedan mali njemački startup sa 3 osnivača pretvorili u firmu sa 40-tak uposlenih čiju aplikaciju koristi oko 40 miliona korisnika mjesečno (tj. preko 100.000 ljudi dnevno).

Da li je pandemija Covid-19 uticala na vaše poslovanje?

U osnovi, pandemija je rezultirala boljim poslovanjem u IT firmama svijeta, pa tako i kod nas. Samo par ograničenih niša iz IT svijeta su doživjele negativno poslovanje. Imali smo sreće da nam sport i turizam nisu glavne niše. Odnosno, od početka smo se trudili da se ne ograničimo samo na određeni tip proizvoda, što se u doba pandemije pokazalo kao odlična poslovna strategija. Stoga možemo reći da je 2020. godina bila najuspješnija godina QSD-a.

Koliki vam je ostvareni prihod i dobit u 2020. u usporedbi s 2019. ?

Statistički, prihodi u 2020. godini, u odnosu na 2019. godinu su se povećali 400%. Međutim, ne možemo reći da je sama pandemija u 2020. godini rezultirala ovakvom situacijom. Sav naš rad i trud prethodnih godina je rezultirao da nam 2020. godina bude najuspješnija godina do sada. Štaviše, usudio bih se reći da bismo imali jednak uspjeh i da se pandemija nije dogodila.

Da li ste uspjeli realizovati sve planirane projekte i investicije u 2020.?

S obzirom na to da smo u 2020. godinu ušli s projektima započetim u prijašnjoj godini, mogu reći da je procesni put projekta išao prema planiranom. Proces planiranja projekta u IT svijetu je veoma kompleksan, a kada se doda težina rada sa startupima, onda se ta kompleksnost uvećava 10 puta.

Unatoč svemu, svi planirani projektni ciljevi su ostvareni, a ostvarili smo i dosta novih ugovora sa starim i novim klijentima. Što se tiče investicijskih planova započetih u 2020. godini, njih smo zamrzli. Primijetili smo da se događaju velike promjene na tržištu u pogledu načina rada, tako da smo željeli pričekati sredinu 2021. godine da bismo vidjeli jesu li pred-pandemijski planovi i dalje aktualni za realizaciju.

Da li u 2021. godini planirate ponuditi neku novu vrstu usluga na tržištu?

Tržište IT svijeta je veoma dinamično. Ono što je prošle godine bila malena vijest, za godinu može postati nešto što svi žele imati ili raditi. Zbog toga mi osluškujemo tržište i pratimo hoće li novi trendovi ostati na razini trenda ili će se pretvoriti u stručni standard.

Primjera radi, od samih početaka mobilnih aplikacija, postojala su nastojanja da se razvoj mobilnih aplikacija objedini kako bi se preko jednog alata mogle praviti aplikacije za sve mobilne uređaje. Sve do prije par godina ovakav smjer je više pogodovao budžetu projekta, nego kvalitativnoj strani projekta. U zadnje vrijeme primjećujem da su ova nastojanja sazrela do te mjere da sada imamo takve alate za razvoj aplikacija za sve platforme koji pogoduju i budžetu i kvalitativnoj strani projekta. Mi usko pratimo i testiramo ovaj novi trend i očekujem da bi se uskoro trebao dogoditi novi boom na području razvoja aplikacija za sve platforme putem jednog alata.

Kakva su Vaša očekivanja u 2021., kao i daljnji planovi razvoja QSD kompanije?

Očekivanja QSD-a za razdoblje 2021./2022. jeste da udvostručimo broj uposlenika. S obzirom na to da nisam nikada bio pobornik naglog rasta nauštrb interne atmosfere uposlenika, vidjet ćemo hoćemo li doista realizirati ove planove ili ih povećati/smanjiti. Ovo zapošljavanje naravno nije samo sebi cilj, već je smisao u postizanju još veće operativnosti u radu, koja omogućava i veće specijalizacije i sofisticiranje radnih procesa u firmi, što očekujemo da će dovesti do još većeg poslovnog uspjeha u narednom periodu.

Piše: Irena Vasić Dobrić