Novosti

Sarajevo dobija punionice za električna vozila na više lokacija


Elektromobilnost je nešto na čemu rade sve razvijenije zemlje svijeta, a s ciljem razvijanja ovog oblika prijevoza u Sarajevu bi trebale biti postavljene električne punionice na više lokacija.

Korištenjem inovativnih metoda i alata biće uspostavljeni integrirani akcioni planovi kako bi se podržala održiva mobilnost u osam gradova partnera na projektu: Milano (IT), Maribor (SLO), Ljubljana (SLO), Zagreb (HR), Patras (GR), Novi Sad (RS), Sarajevo (BiH) i Podgorica (CG).

Identificiranjem i uključivanjem ključnih učesnika u javnom, poduzetničkom i akademskom spektru, kao i samih građana, bit će pronađena i testirana novodizajnirana rješenja za gradsku mobilnost, kako bi se promovisale moderne navike i ponašanje putnika te potrebe pojedinih gradova.

Razlog je što se gradski prijevoz suočava s izazovima koje postavljaju nove tehnologije, kao i socioekonomske i demografske promjene te su potrebna efikasnija rješenja i usluge mobilnosti prilagođene novim načinima putovanja i potrebama građana.

Glavni cilj projekta je poboljšanje gradskog prevoza kroz razvoj efikasnijih usluga i prilagođenih rješenja. Da bi ovo postigli, planirano je identificiranje inovativnih rješenja za mobilnost, koja promovišu javni prijevoz i aktivne načine putovanja, dok se istovremeno smanjuju individualni prijevoz i posjedovanje automobila u Jadransko-jonskoj regiji.

Projekt čija realizacija je predviđena do sredine 2023. godine ima budžet od 3.269.400 EUR. Doprinos European Regional Development Funda je 2.414.000 KM, a kroz IPA II program osigurano je 364.990 KM.