Novosti

U Republici Srpskoj bolnice se vratile načinu rada kao prije korone


Manji broj pozitivnih lica na virus korona, kao i smanjen broj preminulih, samim tim i stabilna epidemiološka situacija u Srpskoj doveli su do toga da zdravstvene ustanove ponovo rade u punom kapacitetu, kao i da se vrate u normalan režim rada.

Naime, s pojavom pandemije virusa korona zdravstvene ustanove u RS su reorganizovale način rada te je ukinut hladni operativni program, a većina bolničkih kapaciteta, kao i radne snage bila je usmjerena na liječenje oboljelih od kovida-19.

Iz Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) RS kazali su da s poboljšanjem epidemiološke situacije i vraćanjem ljekara koji su bili u kovid odjeljenjima u svoje matične organizacione jedinice Univerzitetski klinički centar Republike Srpske gotovo se u punom kapacitetu vratio u normalan režim rada.

To se odnosi na rad specijalističkih i supspecijalističkih ambulanti, kao i na planirani operativni program“, kazali su u UKC RS.

Praktično službe porodične medicine rade u punom kapacitetu kao i prije pandemije. U respiratorne ambulante idu oni pacijenti koji imaju simptome koji bi mogli da ukažu na postojanje infekcije virsom korona“, rekla je Bojana Paleksić Dokić, specijalista porodične medicine Doma zdravlja Bijeljina.

Iz Doma zdravlja Banjaluka kazali su da se Služba porodične medicine skoro potpuno vratila normalnom sistemu liječenja pacijenata.

“Bolja epidemiološka situacija  omogućila je da veći broj doktora i medicinskih sestara radi u ambulantama porodične medicine u redovnom radu“, kazala je Kosana Stanetić, načelnica Službe porodične medicine.