Tema u fokusu

Mario Orešković: NEXE u BiH kontinuirano unapređuje proizvode i procese


Regionalni proizvođač građevinskog materijala, NEXE, predstavlja poslovni sistem 16 firmi u Republici Hrvatskoj, Srbiji i Bosni i Hercegovini. Osnovna djelatnost ove kompanije jeste proizvodnja građevinskih materijala poput cementa, betona, agregata, betonskih elemenata, crijepa, cigle i keramičkih pločica, s fokusom na zaštitu okoliša u cijelom proizvodnom procesu. Nakon nedavne reorganizacije prodaje, na poziciju direktora sektora prodaje u BiH došao je Mario Orešković. Sa njim smo imali priliku da pričamo o tome kako novi sistem organizacije prodaje utiče na poslovanje, te kako jedan regionalni proizvođač građevinskog materijala brine o svom utjecaju na okoliš.

Kao novoimenovani direktor sektora prodaje NEXE Grupe u BiH, možete li se kratko osvrnuti na rezultate prodaje kompanije u protekloj godini?

“NEXE Grupa je od početka juna ove godine svoju prodaju organizirala kanalno i time se napustila proizvodna orijentacija prodaje. Ovo čini znatno jednostavniju organizaciju prodaje unutar Grupe, s ciljem još većeg fokusa na kupce, jačanja brenda NEXE, brže reakcije i prilagodbe promjenama na tržištu, a dovelo je i do mog imenovanja direktorom sektora prodaje, što mi čini veliku čast i zadovoljstvo.
Što se tiče poslovanja i prodaje Grupe u protekloj godini, konsolidirani prihod od prodaje porastao je 7,08% u odnosu na 2019. godinu. Imali smo veoma uspješan rezultat, usprkos posljedicama pandemije. I naše firme u Bosni i Hercegovini također su uspješno poslovale, pa smo tako u Tvornici opeke d.o.o. Sarajevo ostvarili 2% porasta prihoda od prodaje u odnosu na 2019. godinu, a 3% u odnosu na naš godišnji plan. Najveće investicije smo uložili u proizvodnu opremu i opremu za održavanje u iznosu od 200.000 KM. Ta ulaganja su se pozitivno odrazila i na naše proizvodne rezultate, pa tako u ovoj godini planiramo da uložimo i dodatnih 600.000 KM. Nexe beton BiH je u prošloj godini isporučio nešto više od 60.000 m3 betona, čime je bio aktivan sudionik niza projekata na području Sarajeva i Tuzle.”

U 2020. godini ste realizirali dosta složen projekt implementacije CRM-a, koji za cilj ima efikasnije upravljanje odnosima s kupcima. Šta konkretno projekt podrazumijeva i koji mu je krajnji cilj?

“U pitanju jeste zaista složen i opsežan projekt, koji smo tokom 2020. godine realizirali. Riječ je o projektu implementacije tzv. CRM-a (Customer Relationship Management ili upravljanje odnosima s kupcima), kojem je krajnji cilj unaprijediti analizu poslovanja i saradnju s postojećim kupcima, ali i olakšati definisanje pristupa potencijalnim, novim kupcima što bi u konačnici rezultiralo povećanjem prodaje i prihoda.
Ono što implementacija CRM-a omogućuje jeste konkretno definisanje i standardizaciju prodajnih procesa u ERP-u (Enterprise Resource Planning), te standardizaciju prodajne dokumentacije svih članica poslovnog sistema NEXE. Na ovaj način ćemo osigurati transparentnost i analitiku svih podataka vezanih uz prodajne procese, definisati sistem izvještavanja za različite razine korisnika na nivou NEXE-a, te omogućiti prikupljanje i analitiku specifičnih podataka, praćenje postojećih, novih i potencijalnih projekata na svim tržištima našeg poslovanja, ali i omogućiti praćenje konkurencije i našeg prisustva na tržištu.
Cilj je, između ostalog, i da automatiziramo proces mjerenja zadovoljstva naših kupaca kako bi unaprijedili zajedničku saradnju i pružili kupcima osigurano praćenje reklamacija proizvoda kako bi u konačnici doprinijeli njihovom učinkovitom rješavanju.”

Pored prošlogodišnjih, koji su projekti trenutno aktualni u segmentu prodaje?

“U cilju kontinuiranog unapređenja naših sistema, upravo radimo projekt unapređenja logistike, koji je vezan na projekt nove organizacije prodaje, a u sklopu kojeg ćemo standardizirati i centralizirati sve logističke procese, dizajnirati novu logističku organizaciju, uvesti tzv. performance management i KPI-e, novi ICT sistem. Uz to, ovaj sistem će optimizirati udaljenosti i troškove logistike na temelju geolokacijskih skladišta čime ćemo rekonstruirati i unaprijediti postojeću logističku mrežu.”

NEXE predstavlja uspješnog regionalnog proizvođača građevinskog materijala. Na koji način unapređujete tehnologiju u svojim fabrikama u BiH i na koji način osiguravate zaštitu okoliša područja na kojem djelujete?

“Svjesni smo svoje uloge u procesu smanjenja emisija stakleničkih plinova, potrošnje energije, te poboljšanja energetske učinkovitosti. Troškovi energije imaju najveći udio u troškovima našeg poslovnog sistema, pa su ulaganja, uz modernizaciju kapaciteta, nove proizvode i unapređenja procesa, te digitalizaciju značajnim dijelom usmjerena na smanjenje troškova energije i povećanje energetske efikasnosti.
Kada pričamo o našim firmama u Bosni i Hercegovini, u Tvornici opeke Sarajevo proizvodnja se u potpunosti vrši u skladu s Okolišnom dozvolom i u skladu sa svim propisima u dijelu zaštite okoliša. Isti princip poslovanja primjenjuje se i u Nexe betonu BiH. Od 2004. godine do danas, uložili smo više od 47 miliona KM u modernizaciju i unapređenje procesa, proizvoda, energetske efikasnosti i zaštite okoliša u BiH tvornice poslovnog sistema NEXE.
Pored stalnog investiranja u postojeće proizvodne kapacitete i prateću infrastrukturu, trenutno gradimo i novu betonaru u Sarajevu, što jasno pokazuje našu opredjeljenost za dalje uspješno poslovanje u BiH.”

Kako unaprijeđena tehnologija doprinosi kvaliteti Vaših proizvoda?

“Naše tvornice, poput Tvornice opeke d.o.o. Sarajevo posjeduju certifikat za Sistem upravljanja kvalitetom prema normi ISO 9001, što potvrđuje predanost i opredijeljenost ka sistemskom pristupu u razvoju, proizvodnji i prodaji naših proizvoda. Proces podliježe uspostavljenom sistemu kontrole već od same kontrole kvalitete sirovine, kontrole proizvoda u procesu proizvodnje (sirovi, suhi i pečeni proizvod), te kontroli gotovih, pečenih proizvoda.
Kontrola svih gotovih proizvoda provodi se u ovlaštenim laboratorijima prema važećim normama (BAS EN 771-1+A1:2016, te HR EN 771-1:2016 za tržište zemalja članica EU: proizvodi nakon zadovoljavanja kriterija dobivaju CE oznaku).
Tvornice NEXE Betona u BiH u Sarajevu i Tuzli također imaju uspostavljen sistem kontrole kvalitete betona od ulazne kontrole agregata, cementa, dodataka za proizvodnju betona i vode, pa sve do završne kontrole ispitivanja finalnog proizvoda – betona u vlastitom ili akreditiranom laboratoriju, ovisno o karakteristici koja se kontrolira.”

Istaknuli ste kanalni pristup prodaji, a to su kanal gradnje (betonare, građevinari, ostali prerađivači) i kanal trgovine (stovarišta, maloprodaja, distributeri). Koji su NEXE-ovi proizvodi najzastupljeniji na bh. tržištu?

“NEXE je u BiH prisutan sa širokom paletom proizvoda. Iz Tvornice cementa NEXE u Našicama na bh. tržište plasiramo cement, a kroz NEXE Beton, s fabrikama u Sarajevu i Tuzli, prisutni smo na brojnim značajnim infrastrukturnim i stambeno-poslovnim projektima širom Bosne i Hercegovine.
Naša Tvornica opeke d.o.o. Sarajevo najveći je proizvođač opekarskih proizvoda u Bosni i Hercegovini, a pored domaćeg tržišta, svoje proizvode plasira i u Dalmaciju i Crnu Goru. Paletu proizvoda čine termo-program, klasični program, euro-pregradne ploče i stropne ispune. Najpopularnija vrsta opeke na bosanskohercegovačkom tržištu su modeli TB-20 OPTIM i TB-25 OPTIM koji karakteristikama, cijenom i praktičnošću odgovaraju domaćim potrebama, tradiciji gradnje i klimatskim uslovima. Pored izvrsnih termo-izolacijskih svojstava, ove vrste opeke osiguravaju i dobru zvučnu izolaciju, a zbog većih dimenzija u odnosu na klasične blokove, štede i vrijeme pri gradnji. Proizvedeni su isključivo od prirodnih materijala i osiguravaju zdravo stanovanje i optimalnu klimu. Dio tržišta ciglom pokrivamo i iz naše tvornice u Našicama i Sremskim Karlovcima.
NEXE je na bh. tržištu prisutan i s ponudom NEXE crijepova iz naše vinkovačke tvornice i tvornice iz Novog Bečeja u Srbiji. Tradicija i kvaliteta proizvodnje NEXE crijepa, trajnost i bezvremenski dizajn našli su svoj put i do kupaca na bh. tržištu.
Naš široki asortiman i fabrike širom regije nam pružaju mogućnost da brzo, kvalitetno i u potpunosti zadovoljimo sve potrebe naših kupaca.”