Novosti

Prototip letećeg automobila obavio prvi međugradski let


Prototip 1 letećeg automobila AirCar, opremljen BMW-ovim motorom i običnom gorivom sa benzinske pumpe, obavio je prvi međugradski 35-minutni let između slovačkih međunarodnih aerodroma u Nitri i Bratislavi.

Za razliku od eVTOL-a (električni vertikalni avioni za polijetanje i slijetanje), koji su sličniji velikim dronovima nego stvarnim automobilima, AirCar je pravi automobil – i to leteći. To znači da se može koristiti za dvije vrste prevoza, kako na putu kao automobil, tako i kao avion.

Ovo prevozno sredstvo je razvila kompanija Klein Vision i prvi put je predstavljen 2019. godine. AirCar prototip 1 je obavio svoj prvi let krajem 2020. godine i od tada je imao 142 uspješna sletanja i preko 40 sati letenja.

Posljednje, 142. sletanje obavljeno je 28. juna posle prvog međugradskog 35-minutnog putovanja od međunarodnog aerodroma u Nitri do Bratislave.

Profesor Stefan Klajn, izumitelj ovog prevoznog sredstva i osnivač kompanije Klein Vision, upravljao je vozilom u oba režima. Kada je sletio u Bratislavu, pretvorio je AirCar ponovo u automobil – proces uvlačenja krila i repa koji je trajao manje od tri minuta – a zatim ga odvezao u grad.

Prvi međugradski let izveden je sa modelom Prototip 1, koji pokreće BMW-ov motor snage 160 konjskih snaga sa fiksnim propelerom, a može da leti maksimalnom krstarećom brzinom od 190 kilometara na sat. U saopštenju za medije kompanije Klein Vision napominje se da je prototip dostigao visinu od 2.500 metara i da je mogao, pod nadzorom Uprave za civilno vazduhoplovstvo, da obavi strme zavoje od 45 stepeni i da prođe niz testova stabilnosti i upravljivosti.