Novosti

Inspektorat Hrvatske: Prije uvoza obavezno ranije najaviti pošiljku


Kako ne bi došlo do zastoja na graničnim prelazima, nova obaveza svih subjekata koji su odgovorni za pošiljku je da prije uvoza bilja u Evropsku uniju unaprijed najave pošiljku, odnosno obavijeste fitosanitarnog inspektora radni dan ili najmanje četiri sata prije, kazali su za “Nezavisne” u Državnom inspektoratu Republike Hrvatske.
Prijava se, kako navode, podnosi u elektronskom obliku kroz sistem IMSOC.

Podsjećamo, ovih dana proizvođači svježeg voća i povrća iz BiH, koji izvoze svoje proizvode, žale se na spore kontrole na graničnim prelazima s Hrvatskom, te takođe traže da se produži i radno vrijeme fotosanitarnih inespektora.

“Od 14. decembra 2019. u području biljnog zdravstva primjenjuju se dvije nove uredbe – (EU) 2016/2031 i (EU) 2017/625. Obje su obvezujuće za sve države članice Evropske unije. U skladu s novim zakonodavstvom Evropske unije, od 14. decembra 2019. znatno je proširen popis bilja koje podliježe kontroli fitosanitarne inspekcije na granici”, kazali su iz pomenutog inspektorata.

Istakli su da uprkos obavijestima i službenim dopisima o obavezi subjekata odgovornih za izvoz da najave pošiljku, još na granične kontrolne stanice pristižu pošiljke koje prethodno nisu najavljene u sistemu IMSOC.

Među onima koji imaju problema s aktuelnim izvozom su i proizvođači kornišona iz Tuzlanskog kantona. Zadovoljni su kako je to povrće rodilo ove godine, ali se trenutno muče s problemima izvoza nastalim zbog sporih kontrola na granici s Hrvatskom.

U Svojatu, kod Živinica, 35 domaćinstava proizvodi kornišone, koje dovoze u Udruženje “Kornišon”, koje dalje povrće distribuira u Zadrugu “Gračanka”.

“Mi smo ove godine urodom prezadovoljni. Ove godine planirano 200 tona za otkup”, pojasnio je Jasmin Selimović, predsjednik Udruženja “Kornišon” iz Svojata. Selimović ističe da su cijene iste kao i prošle godine, odnosno, prva klasa košta 1,5 KM, druga 0,75 te treća 0,15 KM.

Sezonom i urodom zadovoljni su i u Zadruzi “Gračanka”, koja domaće krastavce otkupljuje i izvozi u EU, odnosno u Njemačku i Češku.

“Planirali smo 1.500 tona za izvoz te 500 za domaće tržište. To je 40% više nego prošle godine”, priča Refik Ahmuljić, direktor Zemljoradničke zadruge “Gračanka”.

Međutim, Ahmuljić kaže da imaju problem sa carinjenjem robe na granici s Hrvatskom.

Naime, prošle godine zbog zahtjeva EU da se pojača kontrola uvoza proizvoda biljnog porijekla za BiH moguća su samo dva granična preelaza – u Gradišci i Bijači. Uslijedilo je ograničavanje radnog vremena fitosanitarne inspekcije samo na radne dane do 15 sati, a oni koji izvoze žale se da je to kratko i da kamioni sa svježim voćem i povrćem dugo čekaju da prođu kontrolu.