Novosti

Sankcije za sve koji nisu prijavili radnike i ne posluju u skladu sa zakonom


Porezna uprava FBiH obavijestila je porezne obveznike da će u narednom periodu provoditi brze kontrole poslovanja kod onih obveznika koji zapošljavaju manje od dva zaposlenika, a u obavezi su da, u odnosu na radno vrijeme i vrstu djelatnosti, zapošljavaju veći broj radnika.

Kontrolama će biti obuhvaćeni i porezni obveznici koji posluju sa gubitkom.

Cilj navedenih aktivnosti je otkrivanje poreznih obveznika koji ne prijavljuju radnike i ne posluju u skladu sa zakonom, te zaštita i omogućavanje nesmetanog poslovanja poreznih obveznika koji poštuju porezne i druge propise. S obzirom na to da Poreznoj upravi Federacije BiH nije cilj poduzimanje represivnih mjera i izricanje sankcija, već usmjeravanje poreznih obveznika da posluju u skladu sa zakonom i nastojanje da se izgradi partnerski odnos, javno pozivamo porezne obveznike da prijave sve zaposlene i na taj način se zaštite od sankcije, a radnicima omoguće ostvarivanje njihovih prava po osnovu radnog odnosa”, saopšteno je iz Porezne uprave FBiH.

Porezna uprava je odlučna da pruži stručnu pomoć i podršku svim obveznicima u ispunjavanju zakonskih obaveza, ali i da protiv poreznih obveznika koji ne prijavljuju radnike i ne posluju legalno preduzme sve aktivnosti kako bi ih usmjerila da posluju u skladu sa zakonom.

Porezna uprava Federacije BiH je u do sada provedenim brzim kontrolama otkrila 8.371 neprijavljenog radnka, 7.841 obveznika koji nisu izdavali račune 2.899 obveznika koji su poslovali bez odobrenja za rad i 2.187 obveznika koji nisu imali instaliran fiskalni uređaj, zbog čega su zapečaćena 5.093 objekta i izrečene sankcije u iznosu 37.565.993 KM.

Porezna uprava Federacije BiH poziva porezne obveznike da svoje obaveze izvršavaju blagovremeno, da ih dobrovoljno prijavljuju i plaćaju, da prijave svakog radnika, odnosno da posluju u skladu sa važećim propisima, jer je to najsigurniji način poslovanja”, poručili su.