Tema u fokusu

M Plus BH – do jula 2021. ostvarili skoro cjelogodišnji prihod i dobit iz 2020.


Kompanija M Plus BH d.o.o. Sarajevo, koja posluje u sastavu M Plus Grupacije – lidera u pružanju BPTO usuga za outsourcing poslovnih i tehnoloških procesa u jugoistočnoj Europi, ostvarila je već u prvih šest mjeseci 2021. skoro cjelokupni prihod i dobit iz prošle godine. Grupacija trenutno ima preko 200 klijenata u 58 zemalja, a osim toga pružaju i usluge HR i usluge informacijskih tehnologija.

Uspješno podržavaju klijente iz različitih industrija počev od globalnih telekomunikacijskih kompanija, osiguravajućih društava pa do brzorastućih globalnih start-upova za šta je zaslužno preko 8000 uposlenih u ovoj Grupaciji, od čega u M Plus BH radi njih 400.

Prema riječima Damira Kučinara, direktora MPlus BH, kao kompanija uvijek se trude da ostvare sve zacrtane ciljeve, pa i više od onoga što su očekivali.

Prihod od 5. 2 miliona KM u prvih šest mjeseci 2021.

Slobodno mogu reći da smo taj cilj ostvarili, kako u protekloj godini, tako i u prvih šest mjeseci 2021. godine. U prvih šest mjeseci 2021 godine ostvarili smo prihode u iznosu 5.173.740 KM, dok je neto dobit za isti period 863.211 KM Poslovni prihodi M Plus BH za 2020 godinu su iznosili 6.040.484 KM, dok je neto dobit na kraju 2020 godine iznosila 962.009 KM.“, istakao je Kučinar.

Osim finansijskih pokazatelja, M Plus BH je i na svim postojećim projektima unutar kompanije ostvario rast, na nekima čak i 100%.

Akvicizicija kontaktnih centara u Srbiji i Turskoj

Realizovali smo sve postojeće projekte, a uspjeli smo započeti suradnju i sa dva nova klijenta. Što se tiče investicija, svakako da su od krucijalne važnosti bile dvije akvizicije, a to je otvaranje kontaktnih centara Trizma (Srbija) i CMC (Turska)“, naglasio je Kučinar.

Zahvaljujući izuzetnim poslovnim rezultatima, kompanija M Plus BH d.o.o. Sarajevo je rangirana na 44. pozicijii po izvozu u kategoriji srednjih preduzeća u sklopu projekta “100 najvećih u BiH i regionu”.

Slogan “People inspired by people“

Čast nam je da smo u 100 najvećih kompanija u BiH i regionu. Rezultat našeg uspjeha je organski rast u proteklih pet godina. Naš uspjeh najviše dugujemo našim uposlenicima, jer kako i sam slogan naše firme kaže “People inspired by people“. S ponosom možemo raći da imamo jako mlad i obrazovan tim ljudi sa prosjekom od 32 godine, gdje su većina visokoobrazovani ljudi“, istakao je Kučinar.

Kompanija je počela sa radom u decembru 2016. godine i osim usluga kontaktnog centra, pruža i usluge prodaje, marketinga, anketiranja. MplusBH se nalazi i djeluje unutar M Plus Grupe koja je osnovana 2007. godine i koja je najveći BPTO u jugoistočnoj Europi i pored BiH posluje u još 8 zemalja.

Usluge integriranog kontaktnog centra na 24 svjetska jezika srž su našeg poslovanja. M Plus Grupa danas u ovom segmentu poslovanja pruža usluge preko svih poznatih komunikacijskih kanala, poput Facebooka, LinkedIna, WhatsAppa, a uvode se i chatbotovi, RPA (robotic process automation), predictive analytics, što sve zajedno čini operativni ekosistem unutar M Plus Grupe, kao i portfelj usluga koje nudimo svojim klijentima. Naš cilj jeste da unaprijedimo kvalitet rada i vezu naših klijenata sa krajnim korisnicima njihovih usluga“, objašnava Kučinar.

Otvaranje novih radnih mjesta do kraja 2021.

Kako dalje navodi direktor kompanije, pandemija COVID-19 znatno je utjecala na ubrzanje procesa digitalizacije, odnosno sve više kompanija i industrija je bilo primorana da svoje procese digitalizuje.

Taj fakt je nama išao u korist, pa je obim posla i krivulja rasta broja naših uposlenika išla pozitivnim trendom. Za nas kao poslodavca, COVID-19 je bio veliki izazov koji smo dobrom organizacijom i efikasnošću uspješno prevazišli. Obzirom na globalnu pandemiju koja nažalost još uvijek traje, doista je teško bilo što planirati. Međutim naš plan ostaje isti, konstatno napredovanje i ulaganje u ljude. Do kraja 2021. godine planiramo otvoriti nova radna mjesta za sve kolege, koje su zbog uticaja pandemije ostali bez posla i da na taj način damo doprinos smanjenju stope nezaposlenosti“, rekao je Kučinar.

Piše: Irena Vasić Dobrić