Tema u fokusu

Termograding – do uspjeha dugogodišnjim dokazanim kvalitetom i prihvatljivim cijenama


Od samog osnivanja firma Termograding iz Gacka svoju djelatnost prilagođava zahtjevima tržišta i bilježi stalni rast i razvoj, što potvrđuju pozitivni finansijski izvještaji za sve godine njihovog poslovanja. Danas, kako nam je kazao Blagota Pješčić, direktor firme, zapošljavaju preko 150 radnika različite kvalifikacione strukture, a menadžment preduzeća čine visokoobrazovani kadrovi.

Bavimo se radovima u rudarstvu i građevinarstvu. Radovi u rudarstvu podrazumijevaju izvođenje rudarskih radova u površinskoj eksploataciji mineralnih sirovina te održavanje, rukovanje, montažu, tehničku zaštitu, popravku, prepravku i rekonstrukciju rudarskih postrojenja i opreme. Od radova u građevinarstvu Termograding obavlja građevinske radove na objektima niskogradnje i hidrogradnje,radove na instalacijama jake struje i na elektroenergetskim postrojenjima (elektro faza) te radove na mašinskim postrojenjima i metalnim konstrukcijama u građevinarstvu (mašinska faza)”, pojasnio je Pješčić.

Prošla godina za Termograding po finansijskom rezultatu bila je bolja od 2019, mada je pandemija uticala i na njihovu organizaciju rada.

Preduzeće nije prekidalo sa radom ali se moralo prilagođavati novonastaloj situaciji. Određeni broj radnika je bio van radnog procesa, pojedini poslovni partneri su bili prekinuli ili smanjili obavljanje svojih djelatnosti, tako da se poslovni proces odvijao u vrlo otežanim okolnostima. Dosadašnji rezultati u ovoj godini su u skladu sa planiranim i ako ne bude nekih nepredviđenih okolnosti, prvenstveno izazvanim pandemijom, očekivanja su da se tako i završi ova poslovna godina”, istakao je Pješčić.

Jasna poslovna politika i kvalitet su garancija uspjeha

Dobar poslovni rezultat, kaže, u prethodnoj godini prvenstveno je plod dosljednog sprovođenja utvrđene poslovne politike, koja u potpunosti odgovara obliku i svrsi ovog poslovnog sistema, a koja sadrži opredijeljenost da se ispune zahtjevi naručilaca i svih zaposlenih i da se stalno poboljšava efikasnost sistema.

Naravno, rezultati uspjeha u velikoj mjeri su zavisili i od potražnje na tržištu za onim uslugama koje su u opisu naše djelatnosti, na koju smo adekvatno odgovorili dugogodišnjim dokazanim kvalitetom i prihvatljivim cijenama”, kazao je Pješčić.

Najveći dio radova izvode na tržištu BiH, a neki od najznačajnijih projekata na kojima su do sada radili su otkopavanje otkrivke na PK Gračanica, otkopavanje uglja na PK Gračanica, izmještanje dijela korita rijeke Mušnice u Gatačkom polju, sanacija degradiranog korita rijeke Mušnice i izmještanje Gojkovića potoka u Gatačkom polju – sanacija posljedica izazvanih poplavom, izgradnja jugoistočne obilaznice (lokalitet Kula, opština Gacko) za potrebe širenja ugljenog kopa, radovi na sanaciji i izgradnji dijela lokalnih puteva, opština Gacko. Radili su i tekuća održavanja i redovni godišnji remont postrojenja dopreme uglja u RiTE Gacko, pripremne radove tokom izgradnje kompleksa Grad sunca u Trebinju i slično.

U planu su širenje poslovanja i zapošljavanje nove radne snage

Prema riječima direktora Pješčića, u preduzeću Termograding d. o. o. Gacko planiraju i dalje sprovoditi aktivnosti praćenja, analize i permanentnog poboljšavanja svih procesa prilikom izvršenja radova i pružanja usluga kako bi postigli njihovu što bolju usklađenost sa zahtjevima kupaca, odnosno naručilaca posla. U skladu sa tim će donositi racionalne odluke u smislu daljeg širenja poslovnih aktivnosti i zapošljavanje nove radne snage.

Piše: Minela Pamuk