Novosti

U Hrvatskoj počela gradnja megakampusa Rimac


U Kerestincu u Hrvatskoj započela je izgradnja kampusa Rimac. Kampus će se prostirati na 200.000 kvadratnih metara i uključivat će istraživački centar, ispitnu stazu, muzej, proizvodne pogone, konferencijsku dvoranu, trgovine odjećom, sportske i rekreacijske sadržaje za zaposlenike, smještaj, pa čak i dječji vrtić.

Pripreme za projekt vrijedan 200 miliona eura započele su 2019. godine, a očekuje se da će projekt biti dovršen 2023. godine, prema Croatia Week.

– Prije gotovo 10 godina samo sam ja radio u ovoj kompanijiu garaži, a od tada je narasla na oko 1000 zaposlenih, kaže Mate Rimac.

Tokom tog vremena, kompanija je razvila saradnju s Porscheom, Hyuindai Motor Grupom i drugim velikim imenima u automobilskoj industriji, objašnjava Rimac.

– Kompanija se zalaže za razvoj poslovanja u Hrvatskoj. Ponosni smo što smo ovdje i što će nova lokacija biti naš drugi dom, oduševljeno je dodao vlasnik kampusa.

Novi kompleks imaće mnoge jedinstvene elemente; uključujući gradske močvare, livade i krovni vrt. Najjedinstveniji će biti njegov smještaj na licu mjesta, kažu stručnjaci. Umjesto tradicionalne fabrike i hotela za posjetitelje i zaposlene, kompanija se odlučila za dizajn koji će se lijepo uklopiti u prirodu, navodi Croatia Week.

U sklopu kompleksa biće i izložbeni prostor koji će potencijalnim kupcima omogućiti pregled automobila. Tokom obilaska cijelog kampusa posjetioci će mođi da vide i kako se sastavljaju automobili.

Višenamjenski i fleksibilni prostori definitivno će dodati vrijednost cijelom kampusu. Jedan je od najvećih građevinsko -finansijskih projekata u Hrvatskoj. Kampus Rimac, jedna je od najvećih zgrada te vrste u cijeloj Evropi, ne samo u automobilskoj industriji, objašnjavaju stručnjaci, prenosi Indikator.ba.

Zemljište je gradska uprava Svete Nedelje dala u zakup u svrhu izgradnje kampusa na 69 godina. Prema ugovoru, investitor je dužan da izgradi kampus u roku od tri godine od početka izgradnje, prenose hrvatski mediji. Rimac je već najavio da će kampus otvoriti svoja vrata 2023., a između ostalog u njemu će se razvijati novi modeli Bugattija.