Tema u fokusu

Bonitetno pouzdane kompanije iz Banjalučke regije povećale dobit


Na području Banjalučke regije prošle godine je poslovalo 817 bonitetno pouzdanih kompanija, pokazuju podaci završnih računa koje je prema međunarodnim standardima obradila bonitetna agencija LRC za projekat „Pouzdanost 2021“ koji realizuje sa Poslovnim novinama.

Ove kompanije zajedno su ostvarile značajan prihod od 2,4 milijarde KM, dobit od 413,7 miliona KM, izvoz od 424,9 miliona KM, a zapošljavale su i veliki broj radnika – 14.949.

Kao i u drugim krajevima Bosne i Hercegovine prošla godina je bila izuzetno teška za poslovanje zbog zatvaranja ekonomije koju je izazvala pandemija koronovirusa. To se odrazilo i na poslovne rezultate bonitetno pouzdanih kompanija, pa su i njihove brojke u padu u odnosu na predpandemijsku 2019. godinu. S tim u vezi treba naglasiti da su svi parametri u padu, izuzev dobiti koja je bonitetno pouzdanim kompanijama u Banjalučkoj regiji porasla za dva posto. Međutim, sve ostalo je bilo u padu i to broj bonitetno pouzdanih kompanija za 23 posto, prihod za 21 posto, izvoz za 22 posto, za koliko je bio u padu i broj zaposlenih.

Pomenimo da u Bosni i Hercegovini, nakon Sarajeva, grad Banja Luka ima najviše bonitetno pouzdanih kompanija i to 492.

Među najvećim bonitetno pouzdanim kompanijama koje se ističu po ostvarenom prihodu izdvajamo njih tri, a to su Komerc Mali d.o.o. iz Prnjavora koji se bavi trgovinom na veliko drvom, građevinskim materijalom i sanitarnom opremom. Prošle godine ostvarili su prihod od 226,2 miliona KM i nalazi se već pet godina zaredom na listi bonitetno pouzdanih kompanija. Na ovoj listi je petu godinu zaredom i kompanija Molson Coors iz Banja Luke koja se bavi trgovinom pićima na veliko. Ovo preduzeće prošle godine je ostvarilo prihod od 106,08 miliona KM. Treću poziciju je zauzela firma ELNOS Bl iz Banja Luke koja se bavi trgovinom na veliko mašinama i opremom. Prošlu godinu zaključili su s prihodom od 76,1 milion KM.

Pet godina u kontinuitetu bonitetno pouzdane

Komerc Mali iz Prnjavora koja je prva na listi kompanija koje su pet godina u kontinuitetu bonitetno pouzdane osnovana je 1993. godine. Na njihovoj zvaničnoj web stranici piše da su od 2001. godine ušli u program prerade toplo valjane žice u armaturnu mrežu sa još nekoliko preduzeća iz BiH. Godine 2005. izgradili su proizvodnu halu i instalisali savremene proizvodne kapacitete za proizvodnju armaturne mreže kapaciteta 55.000 tona godišnje. Od 2018. godine proširuju svoje proizvodne pogone i osnivaju firmu u Srbiji pod imenom Komerc Mali SRB u mjestu Kraljevci, gdje izgrađuju halu za proizvodnju armaturne mreže i savijanje betonskog čelika.

Kompanija Molson Coors u Banjoj Luci ima svoju franšizu koja posluje u sklopu globalne pivarske kompanije koja je u svijetu treća pivarska kompanija po veličini. Molson Coors u Banjoj Luci djeluje od 2011. godine i glavni joj je biznis u početku bio uvoz i podrška prodajnim i marketinškim aktivnostima pivarama iz sastava kompanije. Danas je Molson Coors u BiH ekskluzivni uvoznik brendova Molson Coors Beverage Company za tržište Bosne i Hercegovine, među kojima su najpoznatiji brendovi Apatinske pivare (Jelen pivo), Zagrebačke pivare (Ožujsko pivo) do Pivare Trebjesa (Nikšićko pivo).

Kompanija Elnos Bl dio je internacionalnog koncerna za elektroenergetiku. Mnogobrojni projekti izgradnje, modernizacije i rekonstrukcije ovu kompaniju su svrstali u red vodećih kompanija za objekte do 400 kV na elektranama, elektroenergetskim mrežama, infrastrukturnim projektima, industriji i instalacijama. Elnos Bl osnovan je 1995. godine na temeljima giganta čija je tradicija duža od 70 godina. Danas je ova kompanija pokretač i realizator razvojnih ideja energetskog sektora u BiH.

Prvih 100

Za ovu priliku donosimo spisak bonitetno pouzdanih kompanija, koje smo poredali prema veličini ostavrenog prihoda, a posluju na području Banjalučke regije. Nakon tri gore pomenute slijede iz Banja Luke: Hemofarm, Prointer ITSS i Lattonedil BiH; iz Gradiške Gross, te Export City iz Prnjavora, potom iz Banja Luke: Plast, Drvo prodex, JZU Institut za javno zdravstvo, DE-MI Promet, Limikom i Jaćimović, Nikić J iz Prijedora, Broma Bel iz Banja Luke, Mrkonjić putevi iz Mrkonjić Grada, zatim Banjalučke Medietik i MMSCODE, PMP Jelšingrad – FMG iz Gradiške, Crvena Jabuka iz Banja Luke, DiS Eurostandard iz Prnjavora, Dermal R Kotor Varoš, Gas-Res i Sladaboni iz Banja Luke, Inving Invest Inženjering iz Prijedora, Maljigovo Company iz Banja Luke, Vendom iz Laktaša, NCR iz Banja Luke, Color Vision iz Laktaša, Agromehanika-Komerc Banja Luka, Asiks iz Kotor Varoša, LPP BH iz Banja Luke, 1. maj iz Kozarske Dubice, Agrocoop iz Laktaša, još tri iz Banja Luke Toni, Dwelt, Institut za građevinarstvo IG, Felix-Trade Novi Grad, Paspalj-Komerc Prijedor, Eurogas Banja Luka, dvije iz Laktaša i to: Elim i Hem-Co, Janjoš-Trans iz Prijedora, Autokuća Jajčević Banja Luka, Niskogradnja-Marjanović Prijedor, Evromin Banja Luka, Iron Products Gradiška, Prijedorske Elker i IMI-Tranzit, Sano iz Laktaša, potom Banjalučke: Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Hidroinženjering and Economic i Mipex, slijede: GP Jedinstvo Gradiška, Topinox Prnjavor, Dal Cin Čelinac, UnitehnaUnikop Trejd iz Laktaša, Tomato-commerce Banja Luka, još dvije kompanije iz Laktaša: Hidraulika-Flex i Tehnosint, Banjalučka Delta MD, MIS-Glas Laktaši, Co. Medprom Banja Luka, Skechers BH Banja Luka, ZU Apoteke Pharmanova Prnjavor, Investiciono-razvojna banka Republike Srpske Banja Luka, Novo-Teks Banja Luka, Korićanac Zrug Banja Luka, Tapetarija Matić Nova Topola – Gradiška, ETMax Banja Luka, GIM Laktaši, Trizma GS Banja Luka, Velehem-S i Kubik – AS obje iz Laktaša, Progres – Gradnja Banja Luka, Colorit Banja Luka, MIG Elektro Mrkonjić Grad, Inter-Metal Banja Luka, Bepro Laktaši, Master B.C. Banja Luka, Agencija za bankarstvo RS Banja Luka, Građenje-Đurić Banja Luka, BH Europart Laktaši, Dami-Logistik Gradiška, Kosjerovo-Promet Laktaši, Euromont Banja Luka, Bravo Studio Banja Luka, TGT Laktaši, Eastcode Banja Luka, Knez Petrol Banja Luka, C – AUTO Banja Luka, Grand Company Banja Luka, Selena Banja Luka, Studio Design Banja Luka, Ultrapolymers Gradiška, Perspektiva Banja Luka, Torinex Čelinac i Karpenteri Vitorog Prijedor.

Piše: Darko Omeragić