Novosti

Za bržu izgradnju dionice između Počitelja i Bijače 5 miliona eura od EIB-a


Zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministar finansija i trezora BiH Vjekoslav Bevanda potpisao je sa šefom odjela Evropske investicijske banke (EIB) Matteom Rivellinijem i savjetnikom Uprave EIB-a Martinom Vatterom ugovor o dodjeli granta u vrijednosti 5 mil EUR.

Ugovor o dodjeli granta EU se odnosi na podršku izgradnji dijela autoceste na Koridoru 5C.

Ovaj ugovor o tehničkoj pomoći za potrebe nadzora radova izgradnje poddionice Zvirovići – Počitelj potpisao je i direktor Javnog poduzeća Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder, jer će ova kompanija biti zadužena za provedbu projekta, a bespovratna sredstva koja dodjeljuje EU biće implementirana putem EIB-a i alocirana na Federaciju BiH.

Bevanda je naglasio da je ovo nastavak dobre saradnje s EIB-om te se zahvalio Evropskoj uniji koja iz svojih fondova podržava infrastrukturne projekte u BiH.

– Očekujemo kako će ova tehnička pomoć ubrzati izgradnju oko 11,1 kilometara duge dionice na Koridoru 5C između Počitelja i Bijače. Završetak ovog projekta za kojeg su ranije osigurana i kreditna sredstva, značajno će skratiti udaljenost duž koridora sjever – jug, između Počitelja i južne granice s Hrvatskom – istakao je Bevanda.