Nova akvizicija Coca-Cole u našem regionu

Nova akvizicija Coca-Cole u našem regionu

Kompanija Allied Beverages Adriatic (ABA) Beograd, koja je u vlasništvu američke Coca-Cole, preuzima još jedan brend u našem regionu. Naime, oni kupuju firmu “Anđelković al” iz Srbije koja proizvodi brednove flaširane vode Duboka i Deep a sve je prijavljeno i konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Naime, kompanija Allied Beverages Adriatic bavi se proizvodnjom osvježavajućih pića, mineralne vode i ostale flaširane vode.

АВА је vlasnik žiga brenda vode Rosa i nosilac poslovanja u Republici Srbiji u okviru kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište kako Republike Srbije, tako i Bosne i Hercegovine i šire.

Brend Rosa se distribuira na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. S druge strane, kompanija “Anđelković al” trenutno ne vrši distribuciju, niti proizvodnju flaširane vode na teritoriju Bosne i Hercegovine, zapravo ne izvozi je uopšte na strana tržišta.

No, zbog “eventualne mogućnosti budućeg uvoza na teritoriji BiH” i zbog geografske blizine kupac je smatrao da mjerodavno tržište treba da bude definirano kao teritorij cijele Bosne i Hercegovine.

ABA je u vlasništvu američke kompanije Barlan Inc i krajnje je kontrolisano od strane američke kompanije The Coca-Cola Company (TCCC).

TCCC je najveća svjetska kompanija u segmentu bezalkoholnih pića koja posluje u više od 200 država i teritorija.

Kompanija posjeduje i plasira na tržište četiri od pet brendova najprodavanijih gaziranih bezalkoholnih pića u svijetu: Coca-Cola, Diet Coke, Fanta i Sprite.

TCCC je razvio najveći sistem distribucije bezalkoholnih pića na svijetu, koji uključuje mrežu nezavisnih punioca i distributera širom svijeta.

Za teritorij Bosne i Hercegovine proizvodi TCCC se distribuiraju preko zavisnog društva CCH, Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo.

Kompanija “Andjelković al” Beograd je 2017. godine kupila fabriku vode u Neresnici kod Kučeva, Republika Srbija, sa pratećom opremom.

Iste godine počela je da flašira i stavlja na tržište negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Konkurencijsko vijeće BiH odlučilo je da kupac nije imao potrebu da podnosi ovu prijavu, te je time praktično odobrilo ovu akviziciju.

Najnoviji tekstovi

Pin It on Pinterest

Share This

Share!

Podjeli ovaj sadržaj sa prijateljima.