Novosti

Nova akvizicija Coca-Cole u našem regionu


Kompanija Allied Beverages Adriatic (ABA) Beograd, koja je u vlasništvu američke Coca-Cole, preuzima još jedan brend u našem regionu. Naime, oni kupuju firmu “Anđelković al” iz Srbije koja proizvodi brednove flaširane vode Duboka i Deep a sve je prijavljeno i konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine.

Naime, kompanija Allied Beverages Adriatic bavi se proizvodnjom osvježavajućih pića, mineralne vode i ostale flaširane vode.

АВА је vlasnik žiga brenda vode Rosa i nosilac poslovanja u Republici Srbiji u okviru kojeg se flašira negazirana prirodna izvorska vodu i plasira na tržište kako Republike Srbije, tako i Bosne i Hercegovine i šire.

Brend Rosa se distribuira na cijelom teritoriju Bosne i Hercegovine. S druge strane, kompanija “Anđelković al” trenutno ne vrši distribuciju, niti proizvodnju flaširane vode na teritoriju Bosne i Hercegovine, zapravo ne izvozi je uopšte na strana tržišta.

No, zbog “eventualne mogućnosti budućeg uvoza na teritoriji BiH” i zbog geografske blizine kupac je smatrao da mjerodavno tržište treba da bude definirano kao teritorij cijele Bosne i Hercegovine.

ABA je u vlasništvu američke kompanije Barlan Inc i krajnje je kontrolisano od strane američke kompanije The Coca-Cola Company (TCCC).

TCCC je najveća svjetska kompanija u segmentu bezalkoholnih pića koja posluje u više od 200 država i teritorija.

Kompanija posjeduje i plasira na tržište četiri od pet brendova najprodavanijih gaziranih bezalkoholnih pića u svijetu: Coca-Cola, Diet Coke, Fanta i Sprite.

TCCC je razvio najveći sistem distribucije bezalkoholnih pića na svijetu, koji uključuje mrežu nezavisnih punioca i distributera širom svijeta.

Za teritorij Bosne i Hercegovine proizvodi TCCC se distribuiraju preko zavisnog društva CCH, Coca-Cola HBC B-H d.o.o. Sarajevo.

Kompanija “Andjelković al” Beograd je 2017. godine kupila fabriku vode u Neresnici kod Kučeva, Republika Srbija, sa pratećom opremom.

Iste godine počela je da flašira i stavlja na tržište negaziranu i gaziranu prirodnu mineralnu vodu koja izvire na obroncima Homoljskih planina, pod brendovima Duboka i Deep.

Konkurencijsko vijeće BiH odlučilo je da kupac nije imao potrebu da podnosi ovu prijavu, te je time praktično odobrilo ovu akviziciju.