Novosti

Izvoz oružja i municije za 20 miliona KM premašio 2019.


Kako vrijeme odmiče, tako namjenska industrija BiH bilježi sve bolje rezultate poslovanja na inostranim tržištima, čemu svjedoči i podatak da je za 10 mjeseci ove godine izvezeno municije i oružja čija je vrijednost za oko 20 mil KM veća u odnosu na isti period pretpandemijske 2019. godine.

– Izvoz namjenske industrije u 10 mjeseci 2021. je iznosio 181,3 mil KM, dok je za 10 mjeseci 2020. on bio 134,1 mil KM i, što je relevantnije za usporedbu, za 10 mjeseci 2019. izvoz je iznosio 161,1 mil KM – rečeno je za Nezavisne novine iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Ogroman broj ljudi u BiH živi od ove industrijske grane. Prema procjenama, kako je Nezavisnim rečeno iz Privredne komore FBiH, samo u FBiH više od 3.000 radnika zaposleno je u namjenskoj industriji, dok je broj onih koji indirektno imaju koristi od ove vrste proizvodnje višestruko veći.

– To je industrijska grana koja veže puno drugih firmi koje rade za nju. Puno je veći broj indirektno zaposlenih. Ova industrijska grana mnogo znači kada je u pitanju doprinos razvoju ekonomije BiH – rekao je za Nezavisne novine Almin Mališević, sekretar Udruženja metalne i elektro industrije pri Privrednoj komori FBiH.

Mališević, koji je i sekretar Grupacije namjenske industrije u FBiH Privredne komore FBiH, očekuje da će trend rasta izvoza ove industrije biti nastavljen.

– Trenutno, mi u svijetu imamo pojačanu tražnju za oružjem i dijelovima oružja, odnosno proizvodima namjenske industrije. Sigurno je da će se nastaviti ovakvi trendovi i vjerujemo da će naše firme i dalje razvijati svoje programe kako bi izvozile i što veći asortiman proizvoda, ali i kako bi rastao ukupan obim izvoza – naveo je Mališević.
Prije nekoliko sedmica je i Staša Košarac, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, izjavio da namjenska industrija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH posljednjih godina bilježi značajan rast i razvoj te da su domaće kompanije postale prepoznatljive na međunarodnom tržištu.

– Namjenska industrija zauzima značajan dio u ukupnom spoljnotrgovinskom prometu. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa nadležno je za izdavanje isprava za uvoz i izvoz naoružanja i vojne opreme, te robe posebne namjene. U prošloj godini izdali smo 283 dozvole za izvoz naoružanja i vojne opreme, čija je ukupna vrijednost 493 mil EUR – rekao je Košarac.

Iz Spoljnotrgovinske komore BiH juče su za Nezavisne novine potvrdili da uticaj pandemije na namjensku industriju BiH, za razliku od uticaja na većinu ostalih grana privrede, nije bio toliko snažan.

– To govori i činjenica da izvozni rezultati pokazuju rast veći od 35% u odnosu na referentni period prošle godine, te 13% rasta u odnosu na pretpandemijsku 2019. godinu – naveli su iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Kako dodaju, u 10 mjeseci ove godine izvoz namjenske proizvodnje je registrovan na 40 tržišta, od toga najviše SAD (67 mil KM).

Slijede Egipat (24,3 mil KM), Češka (18 mil KM), Turska (12,1 mil KM), Slovenija (9,1 mil KM), Burkina Faso (6,3 mil KM), Srbija (5,5 mil KM), Saudijska Arabija (5,4 mil KM), Njemačka (5 mil KM), itd.