Novosti

Kinezi izgradili najveći vjetropark u Hrvatskoj


Kineska kompanija Norinco završila je izgradnju vjjetroparka Senj, trenutno najjače vjetroelektrane u Hrvatskoj, prenio je portal Nacional.hr. Riječ je drugoj najvećoj kineskoj investiciji u toj zemlji, nakon izgradnje mosta na poluostrvu Pelješac.

Vjetroelektrana Senj instalisane snage 156 megavata (MW) nalazi se na obali Jadranskog mora. Investicija u elektranu prvo je procenjena na 180 miliona, ali je na kraju dostigla 230 miliona eura.

Vjetroturbine su postavljene u vjetrovitom području iznad Senja, grada poznatog po buri i velikoj snazi vjetra u širem području.  Puštanju u probni rad prisustvovao je i bivši predsjednik Hrvatske, Stjepan Mesić, poznati promoter hrvatskog izvoza u Kinu.

Izgradnja Vjetroelektrane Senj koja ima 39 vjetroturbina počela je prije tri godine. Prve četiri turbine su puštene u probni rad, dok će ostale biti puštane u probni rad u narednih šest mjeseci.

Vjetropark se prostire na 65 kvadratnih kilometara. Pored vjetroturbina projekat obuhvata i pomoćnu opremu, prateće stubove, novu buster stanicu, izgradnju i rekonstrukciju dalekovoda.

Procijenjena godišnja proizvodnja vjetroparka je oko 538 GWh. Kako prenosi Nacional, Norinco je zainteresovan i za gradnju solarnih elektrana u blizini Zadra, koji je južno od Senja, na nekih 120 kilometara.

Do završetka vjetroparka Senj, najveća elektrana za proizvodnju energije iz vetra bio je Korlat, snage 58 MW. Inače, vjetroelektrana Krš-Pađene, sange 142 MW, je u probnom radu.

Prva najveća kineska investicija u Hrvatskoj, most koji spaja teritoriju Hrvatske sa ostrvom Pelješac i obilaženje bosanskog obezbjeđuje nesmetan, koštala je više od 500 miliona eura.