Novosti

Banka Rusije namjerava da zabrani kriptovalute


Centralna banka Rusije namjerava da zabrani kriptovalute u zemlji, jer rast kripto transakcija vidi kao rizik po stabilnost domaćeg finansijskog sistema, prenio je Reuters pozivajući se na izvore bliske ruskom monetarnom regulatoru.

Digitalna imovina je zakonom definisana u Rusiji, ali se ne može koristiti kao sredstvo plaćanja, pošto vlada smatra da bi mogla da se zloupotrijebi za pranje novca ili za finansiranje terorizma.

Kako prenosi Reuters, centralna banka sada razgovara s tržišnim igračima i stručnjacima iz te oblasti o mogućoj zabrani, koja bi se, ako bude donijeta, mogla primijeniti na nove kupovine kripto imovine, ali ne i na postojeće portfelje.

Trenutni stav Banke Rusije je navodno „potpuno odbacivanje“ svih kriptovaluta.

Britanska agencija dodaje da je na njen zahtjev za komentarom ovim povodom, centralna banka odgovorila da priprema savjetodavni izvještaj u kojem će iznijeti svoj stav o tom pitanju.

Prema podacima ruske centralne banke, godišnji obim transakcija kriptovaluta koje obavljaju građani Rusije iznosi 5,0 milijardi dolara. U izvještaju o finansijskoj stabilnosti, objavljenom prošlog mjeseca, regulator je naveo da su Rusi među svjetski najaktivnijim učesnicima na tržištu kriptovaluta, prenosi Russia Today.

Zamjenik ruskog ministra finansija Aleksej Mojsejev je izjavio u oktobru da nema planova za zabranu kupovine kriptovaluta u inostranstvu ili korišćenje kripto novčanika u inostranstvu.

Ruski mediji su prošlog mjeseca izvijestili da vlada namjerava da oporezuje rudare kriptovaluta, jer rudarenje smatra poslovnom aktivnošću čije bi priznavanje kao takve omogućilo vlastima da regulišu ovu sferu i ubiraju poreze.

Centralna banka Rusije takođe planira da izda svoj digitalni novčić.