Novosti

Iako su žene u EU obrazovanije od muškaraca i dalje primaju manje plate


Iako su žene u EU obrazovanije od muškaraca, one su u prosjeku zarađivale 14,1 odsto manje nego njihove muške kolege, objavljeno je u Evropskom monitoru poslova koji izdaju Evropska komisija i Eurofond. Bitno je istaći da su ovo podaci za 2019. i da oni ne prikazuju uticaj pandemije na visinu zarada.

Iako rezultati ovog istraživanja nisu zadovoljavajući, u pitanju je ipak manji jaz u zaradama u odnosu na prethodnu deceniju – u 2010. godini žene su zarađivale 15,8 odsto manje.

No, ako se smanjivanje jaza nastavi ovom dinamikom, Evropskoj uniji će biti potrebno više od 70 godina da se zarade muškaraca i žena izjednače.

Zanimljivo je da su ovi procenti u kontrastu sa nivoom obrazovanja, jer su žene generalno obrazovanije od muškaraca u skoro svim evropskim državama.

Međutim, svaka od evropskih zemalja ima svoju statistiku u ovoj oblasti. U nekim državama je jaz između zarada muškaraca i žena znatno niži, a u nekima upadljivo visok. Luksemburg, Rumunija i Italija imaju najmanju razliku u zaradama između muđkaraca i žena, od pet odsto, dok je najveći jaz zabeležen u Estoniji, Letoniji, Austriji i Njemačkoj (20 odsto).

Kada se kao kriterijum uzmu privredne grane, najveća razlika u zaradama je u finansijskom sektoru.

I penzionerke u lošijem položaju

Kako stare, položaj žena se konstantno pogoršava pa, osim što teže nalaze posao ako su im potrebni dodatni prihodi, one imaju i znatno manje penzije od muškaraca. Muški penzioneri u EU naime primaju 29,5 odsto više od svojih sugrađanki penzionerki, stoji u ovom istraživanju.

To međutim nije slučaj samo u EU – i kod nas žene imaju za 22 odsto niže penzije od muškaraca.