Novosti

Mitrović: Ubrzati izgradnju autoceste Sarajevo – Beograd


Ministar komunikacija i prometa Bosne i Hercegovine Vojin Mitrović sastao se danas s entitetskim premijerima Fadilom Novalićem i Radovanom Viškovićem, direktorima entitetskih poduzeća za autoceste Elmedinom Voloderom i Dušanom Topićem te gradonačelnikom Brčko distrikta Esadom Kadrićem i prvim zamjenikom visokog predstavnika i supervizorom za Brčko distrikt Michaelom Scanlanom.

Tema sastanka bila je realizacija projekta izgradnje autoceste Sarajevo – Beograd, odnosno rješavanje problema odabira dijela trase autoceste koji prolazi kroz Brčko distrikt.

Ministar Mitrović je rekao kako je Zavod za planiranje, projektiranje i razvoj osmislio nekoliko varijanti trase te ponudio najbolje rješenje, ali da ga vlasti Brčko distrikta nisu prihvatile. Stoga su supervizor Scanlan i vlasti Distrikta tražili održavanje ovog sastanka s predstavnicima Autoputeva RS i Autocesta FBiH kako bi se izvršila revizija svih ponuđenih rješenja.

Ministar Mitrović se osvrnuo i na do sada urađen posao i naglasio kako je državno ministarstvo svoj dio posla ispunilo, ali da se problemi javljaju na nižim razinama vlasti. „Izbor trase autoceste kroz Brčko distrikt pripada Distriktu i on će donijeti konačnu odluku“, pojašnjava Mitrović te dodaje da u oba entiteta postoji zainteresiranost za financiranje ovog dijela autoceste jer je cilj povezati Vukosavlje i Brčko s Bijeljinom i Račom, ali i s Tuzlom, Zavidovićima i Sarajevom.

Za početak iduće godine dogovoren je sastanak predstavnika entitetskih poduzeća za autoceste s gradonačelnikom Brčko distrikta kako bi se izabrala konačna trasa na navedenoj dionici.