Novosti

Raspisan poziv za prvu fazu proširenja platforme sarajevskog aerodroma


JP Međunarodni Aerodrom Sarajevo je raspisao javni poziv za prvu fazu proširenja platforme i sanaciju pozicije parkiranja zrakoplova 1.

Procijenjena vrijednost radova je 5,9 mil KM bez uključeng PDV-a.

– Ugovorni organ smatra da je za ovu nabavku vrlo preporučljivo doći na obilazak lokacije kako bi se potencijalni ponuđači detaljno upoznali sa situacijom na terenu – ističe se u tenderu i dodaje da ponuda mora biti validna najmanje 270 dana od dana javnog otvaranja ponuda.

– IPSA Institut je u 2011. godini izradila projektno rješenje proširenja platforme i projektnu dokumentaciju je revidovanu isporučila naručiocu. U prethodnom periodu od 2011 do 2017. naručilac je poduzeo aktivnosti vezane za eksproprijaciju zemljišta i rješenje imovinsko-pravnih odnosa za dostavljene projekte. U međuvremenu investitor je odlučio da postojeći projekat koriguje u cilju raspodjele izvođenja radova u fazi I i fazi II, tako da bi se četiri stajanke radile u fazi I dok bi peta(istočna) bila rađena u fazi II. Takođe, od 2011 do 2017. godine urađena je zamjena asfaltne kolovozne konstrukcije i na pojedinim dijelovima primjenjena je betonska kolovozna konstrukcija, zbog stalnih problema sa pojavom neravnina i kolotraga u asfaltu koji su ometali normalno parkiranje zrakoplova i njihovu opslugu na platformi. Ovo se u toku eksploatacije u proteklom periodu pokazalo kao jako dobro rješenje te je na osnovu toga u sklopu ove izmjene projekta urađeno pozicioniranje betonskog kolovoza na dijelu između centralnog kišnog kanala i bijele linije-granice parkinga za avione i ceste za motorna vozila – navedeno je u preprojektovanom glavnom projektu prve faze proširenja platrforme za avione koji je uradio IPSA Institut.

Prema glavnom projektu proširenja platforme, urađenom 2011. godine, na kolovoznoj konstrukciji platforme predviđena je asfaltna kolovozna konstrukcija. Na zahtjev investitora, a shodno prethodnim iskustvima u toku eksploatacije, u ovom projektu primijenjena je betonska kolovozna konstrukcija na dijelu između centralnog kišnog kanala i bijele linije-granice parkinga za avione i ceste za motorna vozila.

U projektu iz 2011. godine predviđena je izrada platforme za pet parkirnih mjesta za avione. U skladu sa instrukcijma investitora, peto, najistočnije parking mjesto nije obuhvaćeno ovom projektnom dokumentacijom jer će biti tretirano u sklopu faze II.